Mintegy ötvenmillió forintos támogatással alakították ki a Halászsas-horgásztót a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Encsen. A beruházáshoz az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely turisztikai jogcím elkülönített forrásából kapta a segítséget az önkormányzat. A megvalósításhoz magántőke bevonására is szükség volt.

Az 1,2 hektáros vízfelülettel rendelkező tavat a település legmélyebb részén alakították ki. Az egykori vályog és agyaggödrök helyén így most rendezett, füvesített park, horgásztó és kiszolgáló építmények találhatók. A több mint öt hektáros területen a kényelmes pihenés mellett rendezvényeket is tartanak majd, de egy több szobás panziót is létesítenek. Bár a falusi szálláshely épületének még csak a falai állnak, a tulajdonosok szerint idén ősszel már szállóvendégeket is fogadnak. Emellett nemcsak a tó környezete, a halfaunája is kifogástalan lett, hiszen a pontyok és amurok mellé, megfelelő számú ragadozóhal is telepítésre került.

A tóátadással egyidőben a tulajdonosok egy minden igényt kielégítő horgászversenyt szerveztek, amelyen a meghívott három fős csapatok mérhették össze tudásukat. A huszonegy nevezett horgászcsapat közül a Kölcsey Televízió gárdájának 18 kg-os összfogása bizonyult a legtöbbnek. Szedlár János, a település vezetője a rendezvényen kihangsúlyozta, az önkormányzat álma valósult meg, amikor sikerült magántőkét injektálni a szabadidőpark kialakítására, melytől a falu turizmusának fellendülését is várja.

Forrás: Nyírség Fejlődéséért LEADER Egyesület

Cikk megosztása