Elalvási problémái sem lehetnek, hiszen a 2,5 hektáros zsippói madárpark élővilága folyamatosan ad munkát. És hát Péntek Lászlónak egy évfordulós virágcsokor sem okozhat gondot, a babócsai Basakertet idéző, ez idő tájt éppen bódítóan illatozó-sárgálló nárciszosa közeli megoldást kínál neki. Jelenleg 15-20 ezer szál szépség közül válogathat, 28 fajtából.

Az agrármérnök a bárdudvarnoki településrészen két évtizede vásárolt egy kukoricaföldet, ahol ma buja növényzet, több mint százféle fa és számos szárnyas él. Az arborétumi környezetbe épített, országosan is párját ritkító madárparkot egy éve nyitotta meg a látogatók előtt, akik tavasztól őszig barangolhatnak a területen.

Látnivaló nem kevés akad, a székelykapu alatt áthaladva nem is gondolná az ember, mi mindent rejt a fenyvesek és bambuszültetvények, rózsaligetek és lugasok mélye. Péntek László mintegy százféle madarat tart, aranyfácántól a guineai galambig, kacagó gerlétől a páváig, rozella papagájtól az ausztrál kontyos gerléig, ritkaságok egész sorát vonultatják föl a ketrecek. Harminchárom galambfajtája mellett a huszonhatféle tyúkjára is büszke: a baromfiudvar még a vidéki életet ismerőknek is tartogat meglepetést.

- Számomra az igazi sztár a Zsippó szépe – így az agrármérnök, és az emberi szem számára szépnek semmi esetre sem tűnő jószágot választ ki a szétrebbenő tojók közül. Harminc év munkájával tenyésztette ki az európai madártanban is elismert fajtát, amely egyszerre kopasznyakú, búbos, szakállas, ötféle színben pompázhat és van normál, illetve törpe változata is.

Az agrármérnök magyarázza megszállottságát: csak ily módon lehetett paradicsomi állapotot építeni a kukoricaföldből két évtized alatt. Ahol még komoly konyhakertészet, mi több, parasztház is van olyan bőséges néprajzi gyűjteménnyel, amelyet bármely skanzen megirigyelhetne. A focipálya és a pin-pongasztal a korszerű osztálykirándulások két elengedetlen kellékeként hívogatnak, nem messze a csúcsra épült kilátótól, ahonnan a Zselic látképe minden évszakban pompás.

Forrás: Somogyi Hírlap, Zselici Lámpások Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása