Hamarosan elkezdődik a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szikszói Kistérségben az uniós támogatásból finanszírozott munkaerő-képzési projekt, amely a helyi igényekre alapuló szolgáltatási feladatokat, helyben képzett, helyi szakemberek foglalkoztatásával old meg. A térség a 33 komplex fejlesztési programmal segítendő, leghátrányosabb helyzetű kistérségek közé tartozik. (Ezek felzárkóztatására összesen 96,9 milliárd forintnyi keretet különített el a kormány még 2009-ben.) Az érintett települések elmaradottsága mind gazdasági, mind életminőséget alapvetően befolyásoló paraméterek tekintetében jelentős. A térségben a legnagyobb gondot a munkanélküliség, a jövedelemszerzési lehetőségek beszűkülése jelenti. Ezért a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás egy 24 hónapot átívelő projekt megvalósításába kezdett, amelyre csaknem 120 millió forint uniós támogatást is kaptak. A szervezet beszámolója szerint az alapötletet az adta, hogy a települések és intézményeik fenntartása, állagának megóvása, a rendezett településkép megőrzése elkerülhetetlen. Mivel a munkálatok mindenképpen költségekkel járnak, célszerűnek tartják ezeket a helyi szakemberekkel elvégeztetni.

A projekt keretében 31 főt választanak ki a kistérség aktív korú, munkanélküli, hátrányos helyzetű lakosságából a megvalósítandó feladatok elvárasait szem előtt tartva. Valamennyi kiválasztott résztvevő számára képzési lehetőségeket biztosítanak, amelynek tartama alatt képzési támogatásban is részesülnek. A képzés kiterjed egy motivációs tréningre és OKJ-s szakmai képzésre. Ezzel párhuzamosan a projekt-stábot is felkészítik az oktatásra, beszerzik a foglalkoztatáshoz és a gyakorlati képzéshez szükséges berendezéseket, eszközöket, felújítják az épületeket.

A pályázó a tervek szerint hat településen egy-egy karbantartó csoportot állít fel, valamint egy-egy mintagazdaságot is létrehoz dísznövények nevelésére. A képzésen részt vett 31 főt a kialakított csoportokban, mintagazdaságokban foglalkoztatják majd, először hat hónapos kurzuson. A projekt lezárása előtt a Szikszói Kistérségi Többcélú Társulás egy foglalkoztatási társaságot is alapít, amelynek telephelyei a jelen pályázat eredményeként kialakítottak lesznek, tagjai pedig a helyi önkormányzatok. A továbbiakban ez a társaság foglalkoztatná a képzett szakembereket.

A foglalkoztatási társaság azon túl, hogy munkahelyet biztosít a helyi lakosoknak, egyfajta „mesterképzőként” is működne. Itt teremtenek majd lehetőséget az érdeklődők számára, hogy egyes szakmákban megfelelő gyakorlati tudásra és munkatapasztalatra tegyenek szert. Így a későbbiekben már könnyebben tudnak elhelyezkedni más hasonló munkakörben.

Forrás: www.abaujsag.hu

ADÓ 1% ABAÚJÉRT

Abaúj országunk egyik legelmaradottabb térsége. Az Abaúj Leader Egyesület azzal a szándékkal alakult meg, hogy változtasson ezen a helyzeten. A térség 81 településén működő civil, önkormányzati és vállalkozói szférák számos kiváló képviselője fogott össze e nemes szándék megvalósítása érdekében.

Célunk, hogy az itt élők ne az elvándorlásban lássák a megélhetés lehetőségét, hiszen Abaúj Észak-Magyarország gyöngyszeme, ahol turisztikai és történelmi értékek, kulturális hagyományok születtek, és lelhetők fel még ma is. Mindezek megőrzése, fejlesztése és bemutatása közös feladatunk.

Amennyiben egyetért terveinkkel, kérjük, támogassa adója 1%-ával egyesületünket, hogy az abaúji vidék országunk minél élhetőbb, szebb, és pezsgőbb térsége legyen, ahol érdemes letelepedni, vállalkozásba fogni, terveket szőni és megvalósítani.

Abaúj Leader Egyesület Közhasznú Társadalmi Szervezet

Adószámunk: 19334763-1-05

Támogatásukat előre is köszöni az:

Abaúj Leader Egyesület

www.abaujleader.hu

Cikk megosztása