Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) pályázatán 17,5 millió forint támogatást nyert a pákai önkormányzat két évvel ezelőtt, amely összeget a Zala Megyei Önkormányzat további kétmillió forinttal egészítette ki. A professzor szülőfalujának, Páka településének önkormányzata pedig az önrészt állta a 22,5 millió forintos teljes beruházási költséggel elkészült Öveges-házhoz.

Lukács Tibor, Páka polgármestere elmondta, a LE-KO Kft. kivitelezésében emlékházzá átalakított épületet még 2006-ban vásárolta meg az önkormányzat egy külföldi tulajdonostól.
A közelmúltban átadott emlékházban megtekinthető a híres, Csodák Palotája néven ismert játszóház „mini-mása”, ahol a fizikával barátkozhatnak a gyerekek. Sőt, az egyik teremben a látogatók maguk is kipróbálhatják Öveges József kedvenc kísérleteit. Az Öveges-ház másik szobájában egykori bútorai láthatók, a harmadikban pedig tárlókban helyezték el személyes tárgyait, kísérleti eszközeit, könyveit, az általa készített mikroszkópot. A napi négy órában nyitva tartó épület berendezésének szakmai hátterét a Göcsej Múzeum munkatársai biztosították.

Kövér László, a parlament elnöke az 1930-as években polgári stílusban épült, és most felújított emlékház átadásakor kiemelte az 1895-ben Pákán született Kossuth-, SZOT- és Prométheusz-díjas fizikaprofesszor nagyszerű emberi és pedagógusi képességeit. Mint fogalmazott: Öveges kérdésfeltevéseivel hallgatóságát is kíváncsivá tudta tenni. A nagyszerű tanár követendő és követhető példát adott, szerette a növendékeit és tisztelte a hivatását.

A professzor piarista szerzetesként és tanárként élt, szerkesztette az Élet és Tudomány című folyóiratot, harmincöt könyvet írt, mégis a rádió- és televízióadásoknak köszönhetően vált közkedveltté.

Forrás: Zala Zöld Szíve Vidékfejlesztési Egyesület, zalamedia.hu

Cikk megosztása