A projekt célkitűzései megegyeznek az elfogadott Nemzeti Népegészségügyi Program irányelveivel, amely az emberi egészség kockázati tényezőinek csökkentésére irányul. Az iskola célja egy egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogram kialakítása, amely hozzájárul a gyermekek életminőségének javításához, általános közérzetük javulásához. A 11 hónap alatt megvalósuló programban a pedagógusok és a szülők is fontos szerepet töltenek be.

A projektre elnyert támogatás összege megközelíti a tízmillió forintot.

A rövid távú cél egy egészségre nevelő program megvalósítása, melynek keretében különböző rendezvények során ismerkedhetnek az életmód reform első lépéseivel a gyermekek. Sportrendezvények, egészségnap, húsz-húsz alkalommal sportklub, és táncszakkör, valamint egy tíznapos egészségfejlesztő tábor teszik népszerűbbé az egészséges táplálkozást. Az intézmény rövid távú céljai közt szerepel a pedagógusok képzése is, akik akkreditált egészségfejlesztő képzésen, egészségtanon és alternatív mozgáskultúrát fejlesztő tanfolyamoko vesznek majd részt.

Az iskola hosszú távú célja az egészséget szolgáló egyéni és közösségi értékek elterjesztése, illetve a diákok életminőségének javítása. Az intézmény szeretne olyan egészség megőrzési módszereket megismertetni a tanulókkal, amelyeket az adott körülmények között a mindennapi életben is használni tudnak, egészségük megőrzése érdekében.

A program legtöbb eleme az iskola területén valósul majd meg. A tervezéskor figyelembe vették a fiatalok életkori sajátosságait, sőt, a tervezésnél fontos szempont volt, hogy a tanulók szívesen vegyenek részt a sport- és életmódprogramokban. A pályázat megvalósítása során nagy jelentősége lesz a szülők bevonásának, ezt a célt szolgálják családi rendezvények is. Az életmódprogram keretében sport- és kommunikációs eszközöket is beszerez az iskola.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg.

Forrás: GERJE-SZTŐK Helyi Vidékfejlesztési Közösség Egyesület, cegled.hu

Cikk megosztása