Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengelye 2009 szeptemberéről 2010. november 16-ig állt nyitva a pályázók számára. A Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesülethez összesen huszonnégy pályázat érkezett, végül a Helyi Akciócsoport (HACS) bíráló bizottsága tavaly december 6-án hozta meg döntését a pályázatok rangsoráról.

A meghirdetett 12 célterületből hétre érkeztek sikeres pályázatok. A megvalósítandó tervek és projektek között térségi kiadványok készítése, térképek, eseménynaptár, különböző települési utcatáblák, infótáblák, térségi arculatfilm kidolgozása is szerepelt; de volt olyan pályázó, aki tradicionális ételek népszerűsítését célzó beruházásokat, kulturális, turisztikai rendezvényeket, vagy éppen művészeti tábort valósítana meg a kisebbségi fiatalokért. A lekötött uniós forrás értéke több mint 94 millió forint.

A legtöbb igény a vállalkozás alapú, Térségi szintű turisztikai arculat javítása elnevezésű célterületre érkezett. Kiemelkedő célként szerepelt a pályázatokban a települési arculat javítása, a tájjellegű hagyományos ételek népszerűsítése, megismertetése, és az ezt célzó infrastruktúrafejlesztés. A helyi turizmus fellendítése egyébként is hangsúlyos a HACS területén. A Kis-Duna mentén megvalósuló LEADER projektek szorosan egymásra épülnek, és kiegészítik egymást a III. tengely turisztikai projektjeivel. E fejlesztések jelentős mértékben szolgálják a térség gazdasági fejlesztését, hiszen ide vonzzák a turistákat, javítják a térség imázsát, ezzel pedig lehetőséget teremtenek új munkahelyek létrehozására. Nem elhanyagolható szempont az sem, hogy erősítik a térség identitástudatát, s elősegítik értékeinek, hagyományainak megismerését.

Új célterületek, 171 milliós támogatás

A Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák (HVS) időszakos felülvizsgálata, frissítése 2011 márciusában zajlott le. Ennek célja az volt, hogy az alapdokumentum valóban tükrözze az adott HACS működési területének, vagyis az érintett térségnek folyamatosan változó fejlesztési igényeit. A tervezésnél a vidékfejlesztésben érdekelt pályázóknak lehetőségük volt bekapcsolódni a felülvizsgálat folyamatába. A Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület tervezői csoportjához eljuttatott projektötleteik alapján, a HACS jóváhagyásával megtervezték a 2011-es, második körös LEADER pályázatok célterületeit és forrásait.

Munkaszervezetünk a munka nagy részén túl van, hiszen lezárultak a Vidékfejlesztési Minisztériummal, illetve a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatallal történt egyeztetések is. Izgatottan várjuk a LEADER rendelet megjelenését, amellyel egyetemben 171 millió forint támogatást teszünk elérhetővé a ráckevei kistérség tíz településének” – hangsúlyozta Váldi Nikolett projektmenedzser.

Forrás: Kis-Duna-menti Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása