A műszaki átadáshoz érkezett a kazári Magtár Közösségi Ház belső udvarában álló, volt lakóépületben kialakított Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT). A Nógrád megyei településen tavaly áprilisában kezdték meg az IKSZT kialakítását, amelyre több mint 54 millió forint támogatást kapott a község önkormányzata. Az átadót április 15-én tartották.

A Kulturális és Környezeti Értékvédő Egyesület Kazár Község Önkormányzatának támogatásával, 2009 októberében nyújtotta be pályázatát az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtandó, a vidéki gazdaság és lakosság számára nyújtott alapszolgáltatások körében az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér kialakítására és működtetésére igénybe vehető támogatásra. Az elnyert összeg nagy része a beruházás megvalósítását, 6,5 millió forint pedig a működtetés biztosítását szolgálja majd az első három évben.

A településen a Magtár Közösségi Ház ad otthont a közösségi programoknak és szolgáltatásoknak. A lakossági igények bővülése, valamint az egyre sokasodó rendezvények miatt azonban szükségessé vált a rendelkezésre álló terület növelése. Ezért dolgozták ki a Diófa u. 13. szám alatti épület átalakítására és bővítésére vonatkozó tervet.

A fejlesztés részeként felújították, akadálymentesítették és a funkcióknak megfelelő kibővítették az önkormányzati tulajdonú épületet. A homlokzatot már korábban felújították, az elektromos rendszer azonban átalakításra és felújításra szorult, és szükség volt az épületgépészeti rendszerek kiépítésére is.
A 473 négyzetméteres épületben a tetőtér beépítésével tanácsadó- és civil irodákat, fogadó helyiséget, közösségi és kiállító teret, ifjúsági klubot, információs pontot és könyvtár helyiséget alakítottak ki, a hozzá tartozó kiszolgáló helyiségekkel. A működéshez szükséges eszközök, bútorok, berendezések egy része már a pályázó és az együttműködő civil szervezetek rendelkezésére áll, a még hiányzó eszközöket a projekt keretében szerzik be.

Forrás: 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület, www.kazar.hu

Cikk megosztása