Május végére szinte teljesen megújul a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Záhony Árpád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézményének oktatást segítő informatikai és multimédiás rendszere. Az önkormányzat uniós pályázaton nyert 15,6 millió forintot a fejlesztésre, amelyet önerő hozzáadása nélkül valósítanak meg. Kiemelt céljuk volt az iskolarendszerű oktatás informatikai fejlesztése, egy úgynevezett intelligens iskola létrehozása, amely elsősorban az informatikai infrastruktúra fejlesztésére irányul. Az egységes alapinformatikai infrastruktúra nélkülözhetetlen feltétele a kompetenciaalapú oktatás elterjesztésének, és hozzájárul a területi különbségek mérsékléséhez és kiegyenlítéséhez.

A beruházás részeként huszonöt iskolai HP 500B konfigurációjú számítógépet LG W2040S-PN 20” LCD monitorral, operációs rendszerrel, valamint alkalmazás szerver csomagot és szerverszoftvert kap az intézmény. Természetesen interaktív táblák is érkeznek hamarosan az iskolába, a napokban aláírt szerződés kilenc tantermi csomagról szól. Ez kilenc SMART SB685 típusú interaktív táblát, plusz táblánként egy kompetencia felmérő szoftvert, matematikai eszköztár szoftvert, kilenc Toshiba L650-1N6T notebookot, és kilenc EPSON EB-450W projektort tartalmaz. Mindezeken kívül a kilenc tanteremben PHILIPS sztereó hangrendszert is kiépítenek.

Tájházat is renoválnak
Ám nem a multimédiás az egyetlen, hamarosan megvalósuló fejlesztés a Felső-Szabolcsi HACS akcióterületén. Mintegy 350 millió forint támogatást oszt szét hamarosan tizennégy település között az Egyesület, amely a közelmúltban döntött tizenkilenc pályázat támogatásáról. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program összesen 347 millió forint fejlesztési forrást biztosít. A támogatásoknak köszönhetően Vidéki örökség megőrzése elnevezésű intézkedés keretin belül tizenhárom templom újul meg, és egy műemlék tájházat is renoválnak majd. A nyertesek legfeljebb harminchatmillió forintot igényelhettek terveik megvalósítására, mert a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia célja az, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz. Falumegújítási projekt címén pihenőhelyek, játszó terek, parkok, és zöldterületek újulhatnak meg a környékbeli községeken. A faluszépítők között van Ajak Nagyközség Önkormányzata, ahol zöldövezetek szépülnek majd meg. Győröcskén faluház újul meg, Komorón és Zsurkon játszótér épül, Rétközberencsen a ravatalozót és környékét rekonstruálják.

Forrás: Felső-Szabolcsi Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása