Háromezer-hatszáz tő rózsát – köztük fajtakülönlegességeket – ültetnek el a hónap végén Máriakálnokon a Kápolna téren. A település a környéken egyedülálló látványosság, a rozárium (rózsakert) mellett a tavaly átadott kerékpárút folytatását is tervezi Halászi felé.

(Máriakálnokon, a Kápolna téren kap helyet a rozárium. Fotó: nyugatmagyar.hu)

Mint arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, egy, már 2008-ban megálmodott rozárium kialakítására nyert támogatást a LEADER keretében Máriakálnok. Pályázati támogatással mintegy háromezer-hatszáz tő kaphat helyet a Kápolna tér 8200 négyzetméteres területén. „Az országban is egyedülálló rózsakertet 6,7 millió forintból alakítjuk ki, melyből 1,3 millió forint a ránk eső önrész” – mondta el Tóásóné Gáspár Emma máriakálnoki polgármester, jelezve, hogy a Kápolna tér rehabilitációját a helyi német kisebbségi önkormányzat pályázata is segíti. Ők – ugyancsak a LEADER keretében – négymillió forintot nyertek, kilencszázezer forint önrészt biztosítanak a tér tereprendezéséhez, az illemhelyek felújítására, új padok kihelyezésére valamint a falumúzeum mellett egy fedett szín létrehozására.

Egy holland kisvárosban található rózsakert adta az ötletet, hogy a környékünkön is létre lehetne hozni egy hasonló látványosságot” – mondta el Lobitz Ákos kertészmérnök, az ötletgazda. Elképzelését a máriakálnokiak karolták fel, sőt, a faluvezetés még pályázati lehetőséget is talált. Így az eredetileg tervezett húsz ágyás helyett hatvanat alakítanak ki, amelyben 3600 rózsatő kap helyet a kegykápolna közelében. „Egy ágyásba egyfajta rózsát ültetünk. Park-, tea- és futórózsák egyaránt megtalálhatók lesznek, köztük igazi fajtakülönlegességekkel” – részletezte a kertészmérnök.

A látogatót segítik majd a névtáblák is, így megtudhatják, hogy pontosan milyen rózsát láthatnak. A rózsaágyások mellett sétálóutakat is kialakítanak. Építményekkel, pergolákkal, tíz méteren futórózsákkal teszik látványossá.

A virágok gondozása az önkormányzat feladata lesz. A munkálatok várhatóan április végén kezdődnek meg, ám a településen máris tervezik a következő fejlesztést: a tavaly átadott kerékpárút folytatását is tervezik Halászi felé.

Forrás: Szigetköz-Mosoni-sík LEADER Egyesület, nyugatmagyar.hu

Cikk megosztása