Az 1,15 milliárd forint értékű beruházásra a város közel 530 millió forintot nyert a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács pályázatán. A projektnek köszönhetően Keszthely történelmi központja méltó lesz a város múltjához, rangjához, építészeti örökségéhez. A Fő tér felújítási munkálatai március közepén kezdődtek meg, s november végére fejeződnek be.

A jövő úgy költözik be Keszthely központjába, hogy a megszépülő környezetbe rangjukhoz méltón illeszkednek a múlt emlékei. Ez volt a cél, amikor a Fő tér rekonstrukcióját tervezték. Tehermentesítik a belvárost a gépjárműforgalomtól és áthelyezik a központi buszmegállót is.

Mint Kiss Csaba városfejlesztési divízióvezető, a beruházás projektmenedzsere elmondta, a településnek modern, európai főtere lesz. A Szentháromság szobor (amelyet restaurálnak, s köré megépítik a régi kőkeretet) visszakerül eredeti helyére, a polgármesteri hivatal elé, a Balaton Színház előtt pedig kútház épül ivókúttal. Itt egy bioélelmiszer-piac is helyet kap. Az egész területet egységes – nagyobbrészt gránit – díszburkolattal fedik le. A tér fontos elemévé válik a Vár-, illetve templomkert, ahol játszótér épül. A rendház előtt szökőkutat alakítanak ki, a köztéri szobrokat – kivéve Festetics Györgyét – áthelyezik. A templomtorony és a Pelso kávéház megújítása szintén a projekt része, a teret pedig látványos kockafa liget zárja majd le. (Látványtervek a megújuló Fő térről korábbi cikkünkben, itt.)

Ruzsics Ferenc polgármester úgy véli, a belváros rehabilitációja kedvezően hat majd a város idegenforgalmára. „A munkahelyek teremtése, a gazdaság élénkítése érdekében az önkormányzat legfontosabb feladata az, hogy olyan környezetet teremtsen a városban, amely vonzó a befektetők számára. A szépülő város nagyobb vonzerőt jelent, elősegítve a már működő idegenforgalmi, kereskedelmi és vendéglátóipari vállalkozások fejlődését és további színvonalas szolgáltatások megjelenését, ezáltal a minőségi turizmus fellendítését is” – fogalmazott Keszthely első embere.

Hangsúlyozta, Keszthely egyedi arculatának, századfordulós miliőjének megőrzése, helyreállítása fontos szempont volt a tervezés során. Az új városközpont méltó környezetet teremt a történelmi örökség, az építészeti értékek bemutatására. „A munkálatok során, a beruházás második ütemében a Fő tér és a sétálóutca egyes épületeinek homlokzata is megújul. A további elképzelések között szerepel a hangulatos belvárosi udvarok felújítása és megnyitása a látogatók előtt, ám ezt a jelenlegi projekt még nem tartalmazza” – jelezte Ruzsics Ferenc. Hozzátette, reményeik szerint kellemes korzó, nyüzsgő, élettel teli városközpont épül, ideális helyszínt biztosítva a szabadtéri rendezvényeknek.

Az átépítés folytatódik

A keszthelyi belváros-rekonstrukció második ütemére az önkormányzat már benyújtotta ezzel kapcsolatos pályázatát. A beruházáshoz félmilliárd forintot szeretnének elnyerni, az első fordulóban már támogatást kapott a kérés. Siker esetén a további fejlesztésekhez 147 millió forintot biztosít a város. A második ütem tervei között szerepel, hogy kiterjesztik a gyalogos övezetet, s kialakítják a végleges közlekedési rendet.

A keszthelyi Fő teret érintő változásokat alább, a Csatolmányokból letölthető térképen is áttekinthetik.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása