A Szigetköz-Mosoni-sík LEADER Egyesület falumegújításra és -fejlesztésre mintegy 115 millió forint, vidéki örökség jogcímben 16 millió forint lekötéséről határozott. „Összességében ötven pályázat érkezett még 2009 decemberében. A formai és adminisztratív követelményeknek közülük 38 felelt meg. A falumegújítás jogcímben 14, a vidéki örökség jogcímben négy rendelkezik támogató határozattal” – számolt be róla Grundtner Gábor munkaszervezet-vezető.

(Képünkön a püski játszótér, amelyet korábban LEADER-támogatással építettek. Fotó: kisalfold.hu)

Március közepén tizenegy támogató határozatot postáztak, és hamarosan a másik hetet is elküldik.

Ebben a körben is főleg önkormányzatok indultak, de egyre több civil szervezet – egyesület, alapítvány – is benyújtott kérelmet. Főként új játszóterek létesülnek, közparkok jönnek létre, épületeket újítanak fel. Korszerűsítenek egy sportöltözőt, kialakítanak egy közösségi házat, sőt, egy rozáriumra, azaz rózsakertre is nyertek támogatást (erről bővebben hamarosan önálló hírt is olvashatnak az umvp.eu-n). Elkészült továbbá egy harangláb is, másutt a zsidó temetőt teszik rendbe. Grundtner Gábor úgy véli, sok település aktívan pályázik. Közülük – a támogatási kérelmek számát és az elnyert forrást tekintve – a legsikeresebb Vámosszabadi, Mecsér, Lébény, Dunaszeg és Feketeerdő. Bár a projektgazdák a fejlesztéseiket – saját kockázatukra – a befogadó végzés kézhezvételét követően megkezdhetik, a legtöbben inkább megvárták a biztos támogató határozatot. Így a következő hetekben, hónapokban sok nyertes projekt valósulhat meg. Jelenleg a támogatási rendeletek szerint a Szigetköz-Mosoni-sík LEADER Egyesület tervezési területén az elnyerhető maximális támogatási összeg 60 ezer eurónak megfelelő forint. A március közepén postázott támogató határozatokban szereplő legkisebb összeg 1,1 millió forint, a legmagasabb pedig közel 16 millió.

Vállalkozások a falu és vidéki örökség jogcímben nem, csak a mikrovállalkozás és turisztika jogcímre adhattak le kérelmeket. Mint a kisalfold.hu hírportál megtudta, közben több vállalkozó is visszavonta pályázatát. Ezt Grundner Gábor azzal magyarázza, hogy néhányuknak megváltozott a gazdasági helyzete a benyújtás óta, de olyan is van, aki nem tud éveket várni a pozitív döntésig. A szakember reméli, hogy felgyorsulhat a pályázási folyamat. „Bízom benne, hogy hamarosan lezárhatjuk ezeket a jogcímeket is. Azok a nyertesek, akik a támogató határozataik alapján a jó idő közeledtével megvalósítják fejlesztéseiket – legyen ez egy játszótér kiépítése, vagy parkosítás –, már akár áprilisban nyújthatnak be kifizetési kérelmet” – tudatta a munkaszervezet-vezető.

Forrás: Szigetköz–Mosoni-sík LEADER Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása