A határmenti együttműködés szép példájaként köszöntötte V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár a 2011. április 14-én az „Örökségünk, Alpokalja-Fertő táj” projekt csermajori nyitókonferenciáján megjelenteket.

„A térségek összefogása, egymás kultúrájának, illetve anyanyelvének megismerése olyan tudást és ismereteket adhat a határon átnyúló oktatási program résztvevőinek, amellyel a későbbiekben a munkaerőpiacon is biztosabban érvényesülhetnek” – mondta V. Németh Zsolt.

A tananyagot az Alpokalja–Ikva mente LEADER Egyesület és a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat Általános Művelődési Központja közösen készíti. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) által támogatott kezdeményezés célja, hogy pedagógiai módszerekkel elsajátítható, a térség kulturális, természeti és társadalmi örökségeit feldolgozó ismeretanyag készüljön az általános iskolás gyermekeknek. Ennek kapcsán az óvodai és iskolai kapcsolatok eredményességét hangsúlyozta Wellner Andrea, az Általános Művelődési Központ (ÁMK) megyei igazgatója. A folytatásban Páliné Keller Csilla, az Alpokalja-Ikvamente LEADER Egyesület részéről a vidékfejlesztési projektötletek közös megvalósításának eredményességéről beszélt.

„Az iskolák a vidékfejlesztésért” programot üdvözölte Jakab István, a Magyar Országgyűlés alelnöke. „Elengedhetetlen a kulturális, a vidéki és magyar mezőgazdasági hagyományok ismerete, illetve ezek ápolása a mai kor tudásának megfelelően. Különösen örömteli, ha mindezt az oktatáson belül, már a diákévek során kiemelt értékként kezelik a helyi tanintézmények” – mondta Jakab István.

A vidékfejlesztés aktuális kormányzati intézkedéseit tekintette át V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) munkatársaival és a Naturama Szövetség keretében együttműködő LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) munkaszervezet vezetőivel a programot követően.

Forrás: umvp.eu, kormány.hu

Cikk megosztása