A legbeszédesebb eredmény: nemrég, egy nagyobb eső után nyolc centis vizet mértek abban a pincében, ahol rendszerint negyven szokott lenni. Az ok: elkészült a vízelvezető árok Oszkón. Ez hatalmas eredmény a sajátos domborzati viszonyok között lévő településen, ahol a lefutó csapadékvíz szinte állandósult, s vele a kár is.

A csapadékvíz-elvezető átadása azonban csak a kezdő lépés, a falu más részein is szükség lesz hasonló beruházásra. „Negyvenötmilliós projektről van szó, ebből az Új Magyarország Fejlesztési Terv (ÚMFT) pályázatán nyert uniós támogatás 38 milliót tesz ki. Nagy az öröm a településen, hiszen az esővíz sok bosszúságot okozott eddig” – mondta Hosszú Zoltán, Oszkó polgármestere.

A több mint egy éven át tartó munka elvégzésével a Petőfi, a Molnár és a Kossuth utcák árokrendszere újult meg. Mintegy ötezer méter hosszan betonbélést alkalmaztak, számos átereszt építettek a házak előtt. A stabil közlekedés érdekében hídgyűrűket fektettek le. „Ez a beruházás azt példázza számunkra, hogy nehéz körülmények között is akad lehetőség a fejlesztésre. És szeretnénk tovább folytatni, a falu más részein is felújítva az árkokat” – mondta Hosszú Zoltán.

Hazánkban sok ezer hektárt önt el évente a belvíz, mert korszerűtlen a vízelvezetés. Az önkormányzatok nem árkolnak, vagy nem tisztítanak kellőképpen, vagyis nem fordítanak kellő figyelmet a csapadékvíz elleni küzdelemre. Oszkó azonban példát mutat, az itt élőknek fontos ez az ügy. Ezáltal pedig a falu is komfortosabbá, lakhatóbbá válik” – fogalmazott a csapadékvíz-elvezető átadásán megjelent Kovács Ferenc megyei közgyűlési elnök.

Forrás: Göcsej-Hegyhát LEADER Egyesület, vasnepe.hu

Cikk megosztása