Dömsöd 2008-ban sikeresen pályázott, és támogatást nyert az ÁROP 3.A.1/2008. „Polgármesteri Hivatalok szervezet fejlesztése a közép-magyarországi régióban” című európai uniós programtól. A Szervezetfejlesztés Dömsöd Nagyközség Polgármesteri Hivatalánál, korszerű informatikai folyamat támogatások alkalmazásával című projektnek köszönhetően hatékonyabbá válik az ügyintézés a községben.

A projekt céljai között szerepel a polgárok elégedettségének növelése, az önkormányzat által nyújtott közszolgáltatások hatékonyságának növelése. Fontos szerepet kapott a hivatal és az intézmények szakmai munkájának áttekintése és segítése, valamint ehhez kapcsolódóan olyan tevékenységek megvalósítása, amelyek nyomán nemcsak a fejlesztés résztvevői, de a lakosok számára is kézzel fogható lesz az új működési rendszer kialakulása.

A projekt eredményes megvalósítása minden résztvevőtől komoly munkát igényelt, amelyet alapvetően a hivatal vezetői irányítottak. A munkában részt vettek az önkormányzat és az intézmények vezetői, illetve a vállalkozói és civil szféra képviselői is. Szerveztek műhelymunkát, személyes interjúkat, megbeszéléseket (többek között a településfejlesztési stratégiák meghatározásával kapcsolatban), különböző tréningeket (például vezetésfejlesztési képzést és projektmenedzsment tréninget). Az önkormányzat tapasztalatai alapján a képzéseken résztvevők érdeklődők és nyitottak voltak a közös munkára – személyes tapasztalataival, ötleteivel, mindenki igyekezett hozzá járulni a projekt eredményességéhez.

A szervezetfejlesztés 2009. július 1-jén indult, megvalósítására a Creanova Creanova Szervezet és Vezetésfejlesztési Kft., valamint a Narus Vezetési Tanácsadó Kft. nyerte el a megbízást. Mindkét cég régóta foglalkozik közigazgatási, nonprofit és profitorientált szervezetek működés és szervezet fejlesztésével. Munkatársaik személyes egyeztetések alkalmával alakították ki a program terveket.

A szervezetfejlesztés – utolsó ütemével – tovább folytatódik.

Forrás: Kis-Duna menti Vidékfejlesztési Egyesület, Dömsödi Hírnök

Cikk megosztása