Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere elmondta, a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület tizenöt millió forintos uniós támogatást nyert a piac megvalósítására, amelynek építése gőzerővel folyik, és a tervek szerint május 22-én, a Nemzeti Vágta gyenesdiási "Festetics" előfutamának időpontjával párhuzamosan nyitja meg kapuit.

(Képünk illusztráció, forrás: pv-tv.tv)

A Gyenesdiás főutcájában, a Madách Imre utcában a Kárpáti Korzó szabadidő parkja mellett megépülő termelői piac megvalósításához a helyi civil szervezetnek négy millió forintot kellett előteremtenie, amelyhez az önkormányzat vállalt kezességet és fedezetet. Az üdülőrégióban úttörő jellegűnek számító létesítményben induláskor kilenc pavilont, irodát, mérlegházat és tárolót létesítenek, mellé 30-40 asztali árusító helyet alakítanak ki. Mint Gál Lajos polgármester elmondta, igény esetén a későbbiekben akár triplájára bővíthető az árusítóhelyek száma.

Az első balatoni halpiac egy dupla pavilonba költözik, amelyet a tervek – és az állami cég részről adott szándéknyilatkozat – szerint a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. üzemeltet majd. A halpiacon jégtálcán, akváriumban és elkészítve is lehet majd halat venni, ami egyfajta referenciaként szolgál a további néhány tóparti településen is hasonló halcentrumot nyitni kívánó cégnek. "A halgazdálkodási társaság ezzel a lehetőséggel megteremtheti a jövőjét az igazi balatoni halkultúrának, halgasztronómiának" – fogalmazott a polgármester, aki szerint Gyenesdiás a piacnak köszönhetően új vonzerővel bővül, ami kedvezően hat majd az idegenforgalomra is. „A vásárcsarnokban értékesítési lehetőséget kapnak a térség termelői is, akik körében már nagy az érdeklődés” – tette hozzá Gál Lajos. A tervek szerint márciustól novemberig – főszezonban minden nap, elő- és utószezonban részlegesen – tart nyitva a piac, amelynek üzemeltetését a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület vállalkozásba szeretné adni.

Az ingyenes parkolóhelyekkel is ellátott piac területe frekventált helyen található, közel a strandhoz, a vitorlás- és horgászkikötőhöz, a balatoni biciklikörúthoz, valamint a gyenesdiási vasútállomáshoz. A polgármester tájékoztatása szerint környezetében komoly szállodafejlesztések indulnak meg a következő évektől.

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület, turizmus.com

Cikk megosztása