Sikerrel pályáztak az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) III. tengelyes intézkedéseire, így összesen közel 28 millió forint támogatásban részesültek térségi önkormányzatok és egy kisvállalkozás. A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesületen keresztül benyújtott pályázatok révén többek között egy hagyományőrzéssel kapcsolatos kiadvány is megjelent Csókakő értékeiről.

A Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség egy újabb fejlesztés megvalósításában segített. Vértesszőlős önkormányzata több mint húszmillió forintos támogatást kapott az ÚMVP keretein belül. A fejlesztés három különböző területet foglalt magába. Megépült egy új, köztéri játszótér. A játékokat a fogyatékkal élő gyerekek is biztonsággal használhatják. Hintát, rugós, forgós játékokat, homokozót és mászókát helyeztek ki a területre. A játékok mellett egy új hulladékgyűjtővel, és négy paddal bővült a játszótér.
A fejlesztések sora azonban még nem ért véget Vértesszőlősön. A pályázati forrásnak köszönhetően felújították a helyi művelődési ház tetőszerkezetét is, a településen áthaladó 1-es számú főút mintegy másfél kilométeres szakaszán pedig új zöldfelületet alakítottak ki.

A csókakői önkormányzat is sikeresen pályázott, s részesült több mint hárommillió forintos támogatásban, az ÚMVP keretein belül. Az összeget egy hiánypótló DVD kiadására fordították. 1999-ben jelent meg ugyanis a falu történetéről, a várról egy kötet („A 700 éves Csókakő” címmel), ám ez a kiadvány az elmúlt tíz év fejlesztéseit, hagyományteremtő rendezvényeit nem tartalmazza. Ezért döntött amellett az önkormányzat, hogy az elmúlt évtized történéseit magában foglaló új kiadványt ad közre, illetve DVD-t jelentet meg –magyar, angol és német nyelven. A 25 perces filmből megismerhetjük a település történelmét, a természeti és épített örökséget, bepillanthatunk a várjátékok hangulatába, valamint a településen működő civil szervezetek munkájába. Az ezer példányban kiadott DVD lemez mellett egy hasonló jellegű, kétszáz oldalas kiadványt is megjelentettek szintén ezer példányban. A helybélieken kívül a Tourinform irodák és az Országos Széchenyi Könyvtár is kapott egy-egy példányt a kiadványokból.

Egy új munkahelyet teremtettek, és modernizálták a munkaeszközöket az ÚMVP-támogatásból egy tarjáni kisvállalat üzemében. A Fuxika Bt. technológiai fejlesztés- mikrovállalkozás fejlesztése és létrehozása jogcím keretében nyert el – a Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Közösség által – közel ötmillió forintos támogatást. A 2001-ben alakult vállalkozás fő tevékenységét a fűrészárugyártás jelenti. A cég egyedi bútor és nyílászárók készítésével, illetve multinacionális cégek üzleteinek egyedi berendezésével is foglalkozik. A pályázatnak köszönhetően új asztalosipari eszközöket szereztek be, amelyek megkönnyítik az itt dolgozók munkáját. A cég tulajdonosa, Fuchs Kornél elmondta, az új berendezések környezetkímélőek és energiatakarékosak, ezáltal megnövelték a termelékenységet.

Tekintsenek meg további képeket a megvalósult fejlesztésekről alább, a Galériában.

Forrás: Vértes-Gerecse Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása