Április közepétől színes zsákokban helyezhetik ki elszállításra a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban élők a szelektíven gyűjtött csomagolási hulladékokat. A város önkormányzata, az Észak- Alföldi Környezetgazdálkodási Kft., valamint a Térségi Hulladék-Gazdálkodási Kft. együttműködésének köszönhetően minden háztartás térítésmentesen veheti át a papír és műanyag hulladékok gyűjtésére szolgáló zsákokat.

Jelentős mérföldkő ez a hulladékgyűjtésben, hiszen a csomagolási szemét elkülönített gyűjtésével minimálisra csökkenthető a kommunális hulladék mennyisége. Így csökkenthető a környezetterhelés.

Ráadásul a szelektíven gyűjtött hulladék érték, mivel újrahasznosítható. A megfelelő előkészítés után másodnyersanyagot állítanak elő belőle, amit újra fel lehet használni különböző termékek gyártásához.

A szelektív hulladékgyűjtés egyik legegyszerűbb módja a zsákos szelektív hulladékgyűjtés, hisz nem kell mást tenni, mint követni a színes zsákokon szereplő utasítást, és a megtelt zsákokat a szállítási napokon kihelyezni elszállításra. A sárga színű a műanyag,- a fémhulladék, valamint az italos-kartondobozok gyűjtésére, a kék a papírhulladékok gyűjtésére szolgál. A könnyebb követhetőség kedvéért minden családi ház hulladékszállítási naptárt kap, amiben jelölve lesz a különböző hulladékok elszállításának időpontja.

Fontos dátumok a zsákos szelektív hulladékgyűjtésben

2011 április: valamennyi lakó átveheti a színes zsákokat

2011. április 18-19: az első műanyaghulladék szállítási időpont

minden hónap harmadik hétfő - kedd: műanyaghulladék szállítás

minden második hónap harmadik hétfő - kedd: papírhulladék szállítás

Forrás: Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása