Mintegy négymillió forintot spórol évente a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ináncs település önkormányzata az élelmiszerek beszerzésén azzal, hogy a helyi földeken termelik meg a primőr árut. A fóliasátorban többféle zöldséget termesztenek, és a falunak gyümölcsöse is van. Ezeket mind a közmunkások gondozzák. A faluban tésztagyár is működik, a többi közt levesbe való csigatésztát készítenek, de a savanyúságokat és befőtteket is a közmunkások állítják elő. Minden, amit termelnek és készítenek, az iskola konyhájára kerül.

Az ilyen, úgynevezett jó gyakorlatokat támogatja a kormány. Kiss Péter, Ináncs polgármestere az RTL Híradójának azt mondta: „Itt maradt a rengeteg munkanélküli, és valami megoldást kellett találni az ő részükre is, mert 28 500 forintból megélni nem lehet.”

Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a kereskedelmi csatorna hírműsorának kijelentette: 2,5 milliárd forintot szánnak arra, hogy körülbelül háromszáz önkormányzat kaphasson 4-8 hónapos, nyolc órás foglalkoztatásra lehetőséget. Jelenleg a közmunkások többsége négy órában dolgozhat. A kabinet azt tervezi, hogy júliusig változtatnak a szabályokon, az újak ősszel lépnek majd életbe.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület, www.boon.hu

Cikk megosztása