A nemzeti park a szlovákiai Kisudvarnok (Malé Dvorníky) településsel és a Tőkési-ág kistérségével partnerségben, a természetvédelmi tudatformálás és a környezeti nevelés lehetőségeinek közös fejlesztését tűzte ki célul” – mondta el Fersch Attila, a Fertő–Hanság Nemzeti Park igazgatóhelyettese Fertőújlakon.

A magyar és szlovák szakemberek a „Határtalanul Duna menti Természeti Értékeinkért és Környezetünkért” elnevezésű, 480 ezer eurós (mintegy 130 millió forintos) uniós programban környezeti nevelési oktató- és fogadóközpontokat modernizálnak, így az öntésmajori, illetve a Lipót határában lévő épületet is. Ezen túl a témába vágó tanári segédeszközök, közös turisztikai térképek és információs füzetek kiadását, tanösvények felújítását, diákcsereprogramok lebonyolítását is tervezik. Mindezzel olyan sokrétű program valósulhat meg, amely a térség élővilágának védelmére, a környezettudatos szemlélet fontosságára is felhívja a figyelmet.

A szlovák partnerek nevében Marczell Zoltán, Kisudvarnok polgármestere elárulta, a kisudvarnoki kistérségi természetvédelmi, információs és oktatóközpont is megújul. Ezzel együtt a kistérség – továbbá a szomszédos kistérségek települései – számára megteremtik az iskolarendszeren kívüli környezeti nevelés feltételeit. A szervezett diákcsereprogramtól pedig azt várják a szakemberek, hogy intézményi szinten is kialakuljanak a magyar oldal, és a magyarok lakta szlovákiai iskolák közötti kapcsolatok.

Forrás: Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület, nyugatmagyar.hu

Cikk megosztása