Kistelepülésen, a kétezer lakosú Tiszapüspökin avatott Integrált Közösségi és Szolgáltató Teret (IKSZT) Fazekas Sándor, vidékfejlesztési miniszter. Ez az első olyan IKSZT, amelyet Fazekas Sándor személyesen avatott fel, de Jász-Nagykun-Szolnok megyében is először kezdte meg működését az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) támogatásával megvalósult, korszerű közösségi tér.

"Az elmúlt évtizedekben úgy bántak a magyar vidékkel, mint egy mostohagyerekkel. A tiszapüspökiek időben felismerték, hogy helyettük senki nem fogja megoldani a gondjaikat, és a kezükbe vették a sorsukat. Egész Jász-Nagykun-Szolnok megyének példát mutattak, miként tegyék élhetőbbé a szülőföldjüket" – mondta megnyitóbeszédében Fazekas Sándor, utalva arra, hogy a megyében az első IKSzT Tiszapüspökiben nyílik.

A miniszter emlékeztetett rá, hogy nemzetünk nagyjai között sokan vannak, akik kistelepülésen születtek. Sikerük kulcsa a közösség, amely segített kibontakoztatni tehetségüket, egyéniségüket.

"Csodálatos pályafutások ezek, amelyek nem csodák révén születtek. A magyarázatot az élő, hagyományos, vidéki közösségekben kell keresnünk. Régen a falvakban, kisvárosokban sokszínű közösségi élet zajlott, közösségi épületekben. Volt is miből meríteni – gazdag szellemi, kulturális örökségünkből, néphagyományainkból, énekeinkből, táncainkból. Gazdaköri székházak, leány- és legényegyletek, dalárdák, iparos körök és más változatos közösségi formák várták az embereket. Mindenki megtalálhatta a maga baráti társaságát, az azonos érdeklődésű falubeliekből szerveződött közösségekben. Ahol szabadon cseréltek gazdát a gondolatok, a tapasztalatok, önfeledt volt az ének, a tánc, a zene, és az ünnep." - fogalmazott Fazekas Sándor.

A tiszapüspöki IKSzT 50 millió forintos támogatással valósult meg, mely magában foglalja az üzemeltetés költségeinek fedezésére három évig elszámolható pénzösszeget is, évi 3,2 majd 2,2, végül 1,1 millió forint erejéig.

Ez a pénz a beruházás költségeinek 100%-át fedezi, hiszen non-profit szervezet a címbirtokos.

A Tiszapüspökiért Kör Egyesület társadalmi munkával, illetve saját forrással járult hozzá a beruházáshoz, a működtetésben két alkalmazottjuk fog közreműködni. A felújítást egy helyi, tiszapüspöki székhelyű cég végezte el.

Tavaly összesen 573 IKSzT címbirtokosnak ítélt meg legfeljebb 200 ezer eurós (mintegy 55 millió forintos) támogatást a Vidékfejlesztési Minisztérium. A nyertes pályázók 70 százaléka költségvetési, 28 százaléka nonprofit, és 2 százaléka egyházi fenntartású szervezet. A beruházások összértéke 25,4 milliárd forint.

Az IKSzT feladata, hogy változatos információs és közösségi szolgáltatásokat nyújtson az alacsony lélekszámú településeken élőknek.

Egyik legfontosabb funkciója, hogy kiszolgálja a fiatalokat, elsősorban közösségi programok szervezésével, de helyet ad az „ifjúsági információs pontnak” is. Segíti a helyi lakosok és vállalkozások információhoz jutását, nyilvános könyvtárat működtet, és internetes hozzáférést biztosít az e-Magyarország ponton. A szolgáltató tér ad helyet a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat információs szolgálatának is (MNVH tájékoztatási pont). Az önkormányzat ezeken kívül saját szolgáltatásokat is működtethet az új IKSzT-ben, helyet biztosíthat az Állami Foglalkoztatási Szolgáltatások (ÁFSZ) információs pontjának is, továbbá postai szolgáltatást is nyújthat.

Tiszapüspökiben civil szervezeteket fog helységhez juttatni, kisgyermekek óvodai felkészítését, nappali foglalkoztatását fogja megoldani, elektronikus közigazgatási végpont szolgáltatásokat fog biztosítani a kívül-belül megújult közösségi tér.

Forrás: umpv.eu

Cikk megosztása