A Velencei-Tó Térségfejlesztő Egyesület pályázói a hazai akciócsoport közül az elsők közt kapták meg a jogosultságot a nyertes határozatok összeállítására, ami azt jelenti, hogy újabb tizenöt projekt megvalósítása kezdődhet meg a Velencei-tónál. A fejlesztések sorát értékes, innovatív borturisztikai és munkahelyteremtő beruházások gyarapítják.

A pázmándi bormúzeum látványterve (Forrás: velenceitohirek.hu)

A nyertesek legfeljebb tízmillió forintot igényelhettek terveik megvalósítására, mivel a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) célja, hogy minél több pályázó juthasson forráshoz. A térségben a munkahelyteremtés, és munkahely megtartás a legfőbb cél. Ehhez igazodva, a tizenöt, most elbírált nyertes pályázatból tizenegy ezt célozza meg.

Mikrovállalkozások létrehozása és fejlesztésére hat, turisztikai tevékenységek ösztönzésére öt, továbbá falumegújításra kettő, míg a vidéki örökség megőrzése két támogatási kérelem felelt meg a kiírásoknak. A mikrovállalkozások műszaki-technológiai fejlesztésétől új telephely megvalósításáig egy kápolnásnyéki, egy sukorói, két pákozdi és egy pázmándi vállalkozás kezdheti meg a beruházást.

A falumegújítási projektek keretében pihenőhelyek, közösségi terek, parkok, és zöldterületek újulhatnak meg a környékbeli községekben. A faluszépítők közt van Sukoró és Kápolnásnyék is. Sukoró a Fő terét szeretnék rendbe tenni. „A megnyert összeget úgy kívánjuk minél hatékonyabban felhasználni, hogy társadalmi munkára kérjük fel a településünk lakóit” – vázolta ötletüket Mészárosné Hegyi Gyöngyi polgármester.
Kápolnásnyéken a helyiek által jól ismert nagy híd mellett szabadidő parkot hoznak létre az uniós támogatás által. A Bágyom-patak partján már korábban fákat ültettek, ide képzelték el az önkormányzat vezetői azt a parkot, amely a közösségi tér szerepét tölthetné be a település életében.

De Pázmánd is sikerrel pályázott, itt a templom felújítására fordítják a megnyert pályázati pénzt. Virányiné Reichenbach Mónika, a település polgármestere elmondta, az ÚMVP kiírásán csaknem tízmillió forintot nyertek a munkára. A másik pázmándi, s egyben turistacsalogató beruházás Bálint György elképzelését valósítja meg. „Szeretnénk létrehozni egy bormúzeumot – de nevezhetjük akár látogatóközpontnak is –, ahol a Velencei-tó környéki borokat, a szőlő- és borkultúrát mutatnánk be, népszerűsítenénk. A tervünk még, hogy az ország minden részéből begyűjtenénk a bio borokat, egyrészt, hogy bemutassuk azokat, másrészt, hogy a borkedvelők ezen italokat is megismerjék” – foglalta össze Bálint György. Mint elmondta, a pályázaton valamivel több mint kilencmillió forintot nyertek, de ugyanekkora összeget kell még hozzátenniük a beruházás megvalósításához. Terveik szerint még az idén felépítik a bormúzeumot a pázmándi szőlőhegyen.

A most elbírált pályázatokkal együtt 76-ra bővült az ÚMVP nyertesek száma a tó környéki településeken.

Forrás: Velencei-tó Térségfejlesztő Egyesület

Cikk megosztása