A több mint kétszáz éves épület felújítására a zalakarosi Szabadicsné Rádi Éva adott be pályázatot, s az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyes intézkedésének keretében, a Turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímben 20,3 millió forintos támogatást nyert.

A korszerűsített, borháznak berendezett épületet V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés elnöke avatta fel.

Dicséretre méltó, hogy a Szabadics család megragadta a lehetőséget, és nem csak megőrzött egy műemléket, de más folyamatokat is generálva hozzájárul a magyar vidék megtartó erejéhez” – fogalmazott a megvalósult fejlesztés kapcsán V. Németh Zsolt. „Miközben a borház nemes italt biztosít a derűs ünneplések, mély baráti beszélgetések és nagy békülések mellé, egyszerre gondoskodik a közösség megőrzéséről, a hagyományok ápolásáról, ízeink és értékeink népszerűsítéséről is”.

Mint Kalmár István, Zalaszabar polgármestere jelezte: információi szerint az 1896-os világkiállításon aranyérmet nyert pogányvári-zalaszabari bor a Baán-pincéből származott.

A nemzetiszín szalag átvágásával V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár adta át hivatalosan is a felújított épületet.

(Fotók: vnemethzsolt.hu)

Forrás: Innovatív Dél-Zala Vidékfejlesztési Egyesület, zalaihirlap.hu

Cikk megosztása