A márkavédelem bejegyzése után felújítaná a helyi Csipkemúzeumot a höveji önkormányzat. A beruházás forrásait pályázatból biztosítják: a LEADER-programban nyert a községháza több mint 3,5 millió forintot. A fejlesztés ötmilliós költségének fennmaradó részét az önkormányzat az előző évi, „Egységes falukép-kialakító pályázat" során visszakapott támogatási összegből biztosítja.

Többek között új, esztétikus vitrineket szerzünk be, a falu védjegyének számító fehérhímzéseket pedig bíborbársony alátétekre helyezzük, jobban kiemelve azok szépségét” – mondta Némethné István Erzsébet polgármester. A múzeum körülményeit javító fejlesztéseken kívül új darabokkal is gazdagítanák a gyűjteményt. A régi hímzések beszerzése mellett új munkákat is rendeltek a helyi hímző asszonyoktól.

A fejlesztésnek köszönhetően múzeum kulturált körülmények között mutatja majd be a höveji hímzéskincs változásait jeles alkotók, művészek munkásságán keresztül. Hövej polgármestere hozzátette: a felújított múzeumot a július 16-i falu- és csipkenapon adják át a nagyközönségnek.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu

Cikk megosztása