Több mint ötvenhatmillió forint uniós támogatást nyert a Nógrád Megyei Önkormányzat öt intézményének informatikai bázisa a „Tanulói laptopprogram megvalósítása Nógrád Megye Önkormányzatainak egyes közoktatási intézményeiben” tárgyú pályázattal. A támogatásban a pásztói Mikszáth Kálmán Gimnázium, Postaforgalmi Szakközépiskolája is részesül.
Az önkormányzat 2010 februárjában nyújtott be pályázatot az Új Magyarország Fejlesztési Terv Társadalmi Infrastruktúra Operatív Programjának pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai fejlesztése tárgyú kiírására. Az öt intézmény összesen 413 tanulói és 23 tanári notebookkal és a hozzájuk tartozó szoftverekkel, valamint digitális oktatási tartalmakkal, a vezeték nélküli internet elérést lehetővé tévő WIFI access pointokkal, routerekkel és az eszközök elhelyezésére szolgáló tárolókkal gyarapodnak.

A szakmai fejlesztés végére ért a pásztói székhelyű Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon (EGYMI) miután több mint tizenötmillió forint TÁMOP-os támogatást nyert. A fejlesztés az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósult meg. A pályázat segítségével folyamatosan javulnak és bővülnek az intézmény által nyújtott szakszolgálati-és pedagógiai-szakmai szolgáltatások.
A projekt célja, hogy a pedagógusok olyan hatékony tanulásszervezési eljárások és kompetenciák birtokába jussanak, amelyek segítségével egyénközpontúvá válik a nevelés folyamata. Új feladatként jelenik meg az utazó gyógypedagógiai hálózat működtetése a megyében, de az EGYMI olyan akkreditált pedagógus továbbképzéseket szervez, amelyek segítik a befogadó szemlélet elterjedését a sajátos nevelési igényű gyermekek, tanulók együttneveléséről.

Huszonegyedik századi módszerekkel tanulhatnak a diákok a Nógrád megyei csécsei Fráter Erzsébet Általános iskolában is, miután az intézmény sikeres pályázat és kivitelezés után több mint hatmillió forint támogatást kapott informatikai fejlesztésre. Az összeget előző év októberének végén nyerte a Csécse és Szarvasgede Községek Önkormányzatainak Általános Iskolai Intézményfenntartói Társulása a TIOP- 1.1.1-07/1-2008-0713 kódjelű pályázaton.
Váradi Sándor polgármester az ünnepélyes átadó és projektzáró rendezvényen elmondta, hogy az eszközök beszerzése óta a gyerekek sokkal intenzívebben érdeklődnek a tananyag iránt. Decemberben kezdték meg a számítástechnikai eszközök beszerzését, januártól pedig már digitális táblák segítségével tanulhatnak a diákok. Interaktív táblákat, notebookokat, projektorokat, öt komplett iskolai PC-t, egy szervergépet megfelelő szoftverrel, valamint internetmegosztót vásároltak.
Az iskola igazgatója Mátrai Szilárd mérföldkőnek tartja a fejlesztést. Tapasztalatai szerint az interaktív táblák nagy segítséget nyújtanak az angol nyelv oktatásában is. Az igazgató reméli, hogy a pályázaton nyert eszközök használatával a tanulók lelkesedése fokozódik, és a továbbtanulási mutatóik még inkább javulnak.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft., Nógrád Megyei Hírlap, Pásztói Hírlap

Cikk megosztása