Március második felében kétszer is francia diákok, ifjú „farmerek” látogattak el a Nógrád megyei Kozárd településre. Az AGRILYS Voyages szervezésében a tanulók vidékfejlesztést, a közös agrárpolitika érvényesülését, a gyümölcstermelést és az őshonos állatok tenyésztését tanulmányozták a Cserhátalja LEADER helyi akciócsoport vendégeként. A végzős mezőgazdasági technikusok Auvergne megyéből, Clermont-Ferrand vidékéről, Közép-Kelet Franciaországból érkeztek.

Ezt a római kori emlékekben is gazdag vidéket a festői Felső-Loire völgynek is nevezik. A vulkanikus Bourbonne hegység legelőin tenyésztett szarvasmarhák, juhok és kecskék tejéből ott készítik a híres Avergne-i sajtokat. A téli sportokra, a nyári természetjárásokra, hegyi biciklitúrákra, tereplovas túrákra, pihentető falusi turizmusra és a hegyi patakokon kalandos kenuzásokra oda látogató több millió turista karakteres gasztronómiát talál vidékükön.

A fiatalok Kozárdon arról érdeklődtek, hogy miként él a hegyvidéki kis magyar falu, hol és mit tanulnak a fiatalok, s látnak-e jelent és jövőt a mezőgazdaságban. Az ifjú francia farmerek hallottak az élő vidéki örökségről, a palóc hagyományokról, a rövidesen megnyíló IKSZT-házról és a határon átnyúló projekt keretében készülő Palóc galériáról. Találkoztak a Kozárdon át vezető Mária zarándokúttal, amely az ő vidékükön át a spanyolországi Compostellába vezető Szent Jakab zarándokútra emlékeztette őket. A vidékfejlesztési előadás és a mangalica farm meglátogatása után a francia farmerpalánták a helyi étteremben a palóc ízeket is felfedezték.

Forrás: Cserhátalja LEADER Nonprofit Kft.

Cikk megosztása