Hazánk osztrák partnereivel a Geschriebenstein Natúrparkkal, és a Bécsi Egyetemmel újabb, osztrák-magyar határon átnyúló pályázatot készít elő. A sok szálon futó, s a magyar-osztrák határon átnyúló együttműködés okán az Írottkő Natúrpark a kibontakozó magyar Natúrpark-mozgalom modelltérségévé válik. Legalábbis e célon dolgoznak nagy erőbedobással Kőszegen.

A natúrparkok számát, szervezettségét, állami támogatottságukat tekintve Európában Franciaország jár az élen, de ma már Ausztriában is majdnem 50, Németországban pedig több mint 100 natúrpark működik. A natúrparkok jelentős sikereket értek el a természetvédelem alatt álló területek védelme, bemutatása, kímélő gazdaság- és turizmusfejlesztés, valamint a környezettudatos nevelés terén.

A Kőszeg központú Írottkő Natúrpark osztrák partnereivel, a Geschriebenstein Natúrparkkal és a Bécsi Egyetemmel folytatott egyeztetései nyomán újabb osztrák-magyar határon átnyúló pályázatot készít elő. Erre áldásukat adták a kőszegi városatyák, akik az IGN, azaz az Írottkő-Geschriebenstein Natúrpark pályázatához pénzt szavaztak meg, s minden támogatást megadnak a sikerhez.

A cél az, hogy a sikeres osztrák és német natúrparkok vizsgálata nyomán megállapítsák a sikerfeltételeket, s ajánlják azokat a magyar natúrparkoknak, kidolgozzák a határ túloldalán működő Geschriebenstein Naturparkkal az együttműködés modelljét, felmérjék a Kőszegi-hegység teljes turisztikai kínálatát, az osztrákokkal együtt egységes, kétnyelvű bemutatását, új vonzerők kialakítását végzik el, s mindezen túl közös jövőképet és stratégiát alakítanak majd ki a szomszédokkal. Közös lesz a marketing (kiadványok, honlapok, információs táblák) is. Mindez tartós jelenlétet kínál az osztrák-magyar pályázati térben, ráadásul Kőszeg térségi központi szerepét is erősíti.

2010-ben Magyarország legígéretesebb természetes vizű desztinációja (vagyis úti célja) témakörben a Tisza-tó nyerte el e megtisztelő címet, előtte pedig az Írottkő Natúrpark. Talán ennek is köszönhető, hogy ma hazánk tizenegy natúrparkja közül a legismertebb, legelismertebb az Írottkő. Neve a kőszegi térség védjegyévé vált.

Kattintson ide, a 2010-es EDEN-nap galériájáért.

Forrás: vasnepe.hu, UTIRO LEADER Egyesület

Cikk megosztása