Mintegy száznegyven kistérségi fiatal vett részt március 18-án a borsodnádasdi ifjúsági fórumot, amelyet az Észak-Borsod LEADER Unió Egyesület szervezett. Az esemény kiemelt vendége V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár volt.

Hangonyi László, az Egyesület elnöke a rendezvényen hangsúlyozta, hogy a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia központjában a fiatalok helyben tartása áll. Felhívta a figyelmet arra, hogy egy térség jövője nem kizárólag az infrastrukturális beruházásokon múlik, szükség van a humán erőforrásra is, melyet a képzett ifjúság jelent.
Papp Edina, az Ifjúsági Innovációs Központ munkatársa ismertette, hogy a LEADER programnak köszönhetően hamarosan megkezdődhetnek azok a közösségi beruházások, melyek gazdasági alapot is jelenthetnek a közös munkának. Művésztanyát létesítenek, amely összefogja a helyi képző- és iparművészeket, felkarolja az ifjú tehetségeket, valamint színteréül szolgál a kreatív és kulturális ipar megteremtésének. Térségi közösségi webrádió és TV segíti majd az elzárt, aprófalvas településen élők – különösen a fiatalok – helyi információkhoz jutását, erősíti a térségi identitástudatot, és szerepet játszik a térség pozitív arculatának kialakításában.
Majd V. Német Zsolt következett, aki a vidéki emberek lehetőségiről beszélt. Kiemelte: most először adatik meg a lehetőség a vidékieknek, hogy a városi életmód előnyeit is élvezhessék – gázfűtés, csatornahálózat, internet hozzáférés. Hangsúlyozta, hogy vissza kell adni a vidéki értékek megbecsültségét, és meg kell erősíteni a helyi termékek piacát. Üdvözölte a lelkes fiatalok eddig elért eredményeit, további sikereket kívánt munkájukhoz és biztosította őket támogatásáról.
Az államtitkár úr kitért a LEADER Program tanulságaira, lehetőségeire, valamint a jövőbeni tevékenységekre. Racionalizálni kell a LEADER Program végrehajtását is: a helyi akciócsoportok működését átláthatóbbá és következetessé kell tenni.

Forrás: Észak-Borsodi LEADER Unió

Cikk megosztása