Feléledtek az Ecsedi-láp lidércei, újra kotyvasztanak a nagykárolyi boszorkányok, megremegtetik az emberi szíveket a paposi vadrózsák, s még számos csodának lehetnek tanúi a közeljövőben a Szatmárban járók.

Szatmári legendák útján elnevezéssel ugyanis tematikus útvonal kialakítására és marketing-anyagokkal való népszerűsítésére nyert pályázati támogatást a Szatmár Leader Közhasznú Egyesület és a határon túli Nagykároly és Vidéke Kulturális Egyesület.

„A Magyarország-Románia Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013. keretében létrejövő tematikus út a kulturális értékekre, a múltbeli hagyományokra, valamint a helyi termékekre épít. Átível az országhatáron, s az épített környezet, a természeti értékek, a kulturális emlékek és a gasztronómia mellett a misztikum vonzerejére támaszkodva teszi vonzóvá a vidéket a turisták számára” – mondta a program bemutatásakor Varga Valentin projektkoordinátor. Mint említette: a legendákban, mondákban gazdag vidék lakói féltve őrzik múltjuk ezen darabját, amelynek többsége ma már csak a szájhagyomány útján terjedve száll apáról fiúra, nagyszülőről unokára.

Az elképzelés szerint a Szatmári Legendák Útja az elképzelés szerint nem szigorúan vett, merev útvonal, hanem egy „misztikus csodabirodalom”, amely a magyarországi Szatmár-vidék 29, a romániai terület 13 települését, valamint az útvonal mentén fekvő erdőket, vizeket, dzsungelgyümölcsösöket foglalja magába.

„A projekt lényege, hogy a meglévő és még nem ismert legendák összegyűjtésével vonzzuk vidékünkre a turistákat, majd több napon át tartó programot biztosítsunk számukra” – utalt a bevont településeknek és lakóinak nyújtandó profitra Vénig Gabriela, projektmenedzser. Az elhangzottakhoz csatlakozva Póti Tünde, az Erdélyi Kárpátok Egyesület kommunikációs felelőse elmondta: a romániai Szatmárban hiányt pótol a létrehozott útvonal, mert a meglévő értékek csokorba fogása problémát jelentett náluk. „Csodálva figyelem a magyarországi Szatmár turizmusának helyi termékekre – szilvalekvár, pálinka – épített fejlesztését, s örömmel tölt el, hogy a közös értékeinkre alapozva népszerűsítjük a vidéket – értékelt Kovács Jenő, a romániai Nagykároly polgármestere. Szerinte a projektnek egy hátránya van, az előfinanszírozás.

Forrás: Szatmár Leader Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása