Kossa Lajos, a nagyközség polgármestere elmondta, a korábban megpályázott Norvég Finanszírozási Mechanizmus keretében 443,8 millió forint támogatást nyert a település, amely a tervezett beruházás költségeinek 85 százalékára elegendő. A fennmaradó 78,3 forint önerőt a projektgazdának, azaz az önkormányzatnak kell finanszíroznia. Ehhez nyújt számukra segítséget az önerőalap, amelyben forrást szereztek az önerő jelentős részéhez. A beruházás befejezési határideje április 30.

A polgármester megjegyezte, a kivitelezés jó ütemben folyik, határidőre elkészül a beruházás, amelyet követően az új tanévben minden épületet birtokukba vehetnek a gyerekek. A halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek integrációját segítő projekt keretében kibővítik az Aba Sámuel Általános Iskolát, és beépítik a tetőteret. Az intézmény nyolc új tanteremmel gyarapodik: két interaktív osztályterem, rajz- és természettudományi terem, kézműves-műhely, logopédia terem, szertárak, irodák teremtik meg a korszerű oktatás feltételeit. Kialakítják a Sárvíz Művészeti Alapiskola épületét, illetve ezzel párhuzamosan integrálják a kistérségi közoktatási intézményrendszerbe – vagyis művészeti tagozat indul az általános iskolában. Az Életfa program szerint tanuló hat osztály a felújított és kibővített Béke téri épületekben folytatja tanulmányait. „Ezen túlmenően az Abai Gimnáziumnak helyet biztosító taniskola kialakítása is a projektre biztosított támogatásból valósul meg” – hangsúlyozta Kossa Lajos. Hozzáfűzte azt is, a pályázati forrásból a gimnázium tervezett négy épületéből jelenleg csak kettő épülhet meg, a későbbiekben újabb pályázatból valósítanák meg a másik két épületet. A kastélykertben épülő gimnázium egy, kéthektáros területen valósulhat meg, ahol egy ifjúsági szállást is kialakítanak a tervek szerint. Kossa Lajos elmondta, utóbbira nem a Norvég Alap, hanem a Leader nyújthat támogatást. A pályázatot már benyújtották, március végén bírálják el kérelmüket. A polgármester hangsúlyozta, a kollégiumra nagy szükség lenne, mert a gimnáziumba az ország minden pontjáról érkeznek diákok.

A Sárvíz Alapfokú Művészetoktatási Intézmény számára fontos a magyar népművészet, a néphagyomány tanítása, a falusi kultúra élővé tétele. Küldetésüknek tartják a falusi gyerekek esélyegyenlőségének képviseletét, amelyet egy vidéki szellemi központban valósítanának meg. Egy pályázati forrás teremtett lehetőséget, hogy a gyerekekben rejlő kreativitást, s képességeiket fejlesszék. Az elnyert 43 millió forintból öt együttműködő intézménnyel 36 programot szerveznek, 450 alkalommal hétszáznál is több fiatalt vonnak be.

Forrás: Fejér Megyei Hírlap, Sárvíz Helyi Közösség

Cikk megosztása