Tizenkét éve merült fel először Lajoskomárom és Dég térségében, hogy szennyvízcsatornára lenne szükség. A két mezőföldi település három éve közösen pályázott a beruházásra. A projekt megvalósításának egyik feltétele volt, hogy a települések ingatlantulajdonosainak több mint 75 százaléka aláírásával támogassa a csatornaépítést. Ez a feltétel is megvalósult, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pedig eredményt hirdetett: kezdődhet a beruházás.

(Képünk illusztráció. Forrás: uniospenz.hu)

A két, kétezres lélekszámú község közös, bruttó 3 milliárd 346 millió forint értékű szennyvízberuházása 83,6 százalékos európai uniós támogatásra jogosult, a többi az önrész” – közölte Pirtyák Zsolt lajoskomáromi és Gárdonyi Sándorné dégi polgármester. A közbeszerzési eljárások az elmúlt hónapokban sikeresen lezajlottak, a képviselő-testületek kiválasztották a projekt megvalósításában közreműködő cégeket.

A két polgármester aláírta a szerződést a kivitelezővel, s ezzel megnyílt az út a munkálatok megkezdése előtt. A nagyberuházás előreláthatólag tavasszal indul, és a kivitelezés pedig a tervek szerint év végéig be is fejeződik. Ezután következik a próbaüzem, ami várhatóan 2012 augusztusáig lezárul, és megkezdődhet a napi, rendeltetésszerű üzemeltetés. A próbaüzem ideje alatt a csatornahálózat rendszeres igénybevétele a lakosság részére ingyenes.

A program megvalósulásával más jelentős fejlesztések – úgy, mint a termálfürdő fejlesztése és a kastélyhasznosítás – is megindulhatnak a két déli településen. A csatornázás megalapozhatja azokat a terveket, amelyek segítségével Lajoskomárom és Dég felkerülhet az országos turisztikai célpontok térképére. Ezáltal számos új munkahely jöhet létre a térségben, amely enyhíthet a térség halmozottan hátrányos helyzetén.

Forrás: Mezőföld Helyi Közösség Egyesület

Cikk megosztása