Sikeres Leader pályázat eredményeként elkészült a Talentum terem az általános iskolában. Az intézmény olyan pedagógiai műhellyel lett gazdagabb, amely digitális, multimédiás, környezetvédelmi kiscsoportos foglalkozásoknak ad otthont.

A beruházás teljes költsége 3 820 892 forint volt, melyből 3 056 711 forintot tett ki a pályázati támogatás. A termet egy meglévő helyiségből alakították ki, és digitális eszközökkel szerelték fel. Asztali számítógép és laptopok, digitális fényképezőgép és kamera, színes nyomtató, valamint mobil interaktív tábla segíti a kreatív fiatalok munkáját. Immár két foglalkozásnak is helyt ad a terem. A Multimédiák és Digitális környezetvédelem órák keretében olyan tevékenységet végezhetnek az érdeklődők, amelyek az iskolai tananyagnak nem képezik részét, de hasznosak a mindennapokban. A tehetséges gyermekek természetfotókat készíthetnek, digitális képet, hangot és filmet rögzíthetnek és szerkeszthetnek, melyeket a település szélesebb nyilvánossága előtt is bemutathatnak.

A kisbéri kistérség települései pályázati források felhasználásával teremtenek esélyegyenlőséget az általános iskolákban tanuló diákok számára az informatikai ismeretek, eszközök és a kommunikációs kultúra megismerésére.
Közösen nyújtottak be pályázatot a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program (TIOP) keretében, A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra fejlesztése című felhívás TIOP-1.1.1/07/1, valamint a TIOP-1.1.1/09/1 kódszámú pályázatához. A 100%-ban támogatott projektek kistérségi iskolákat érintenek.
A TIOP-1.1.1/07/1 projekt a hátrányos helyzetű kisbéri kistérség tanulóinak esélyegyenlőségéért címmel fut, az infokommunikációs technológiai (IKT) eszközzel rendelkező tantermek, az ilyen eszközökkel tanított órák, az IKT alap órai mérés-értékelés arányának növelését célozta meg. Az is része a feladatoknak, hogy a sajátos nevelési igényű tanulók közül mind többet vonjanak be az új technológiákkal oktatott tanulók soraiba. A projektben a bakonysárkányi, a bakonyszombathelyi, a császári, a bársonyosi, a kerékteleki, az ászári, a súri és a rédei általános iskola 33 867 500 forint értékben kap korszerű számítógépeket, internet hozzáféréssel rendelkező interaktív prezentációs eszközöket (úgy mint interaktív táblát, projektort és számítógépejet), valamint nagyothalló és mozgássérült tanulók oktatását könnyítő eszközöket.
A TIOP-1.1.1/09/1 pályázat közvetlen célja, hogy a diákokat, tanárokat ellássák hordozható személyi számítógépekkel. A 14 385 500 forint értékű projekt a császári Zrínyi Ilona, a súri Arany János, a rédei Móra Ferenc, a bakonyszombathelyi Benedek Elek általános iskolát érinti. A program lényege az egyéni és egyedileg szervezett csoportos tanulási folyamat alkalmazása, az egyéni tanulás képességének és a kooperatív technikák felhasználásának fejlesztése.

Forrás: sarkanysuli.hu, bakonysarkany.hu, Bakonyalja-Kisalföld kapuja Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása