Február végén kezdődött az Európai Unió Szociális Alapjának támogatásával a „Termelőiskola Szigetváron” elnevezésű program, amely a térségi foglalkoztatást segíti.

A projektben a munkaügyi központ, a családsegítő szolgálatok és a térségi önkormányzatok működnek közre. Százötven alacsony iskolai végzettségű, hátrányos helyzetű munkavállaló közül választanak ki ötven főt, akik részt vesznek a képzésen. A kedvezményezettek kertépítő és digitális nyomdagép-kezelői végzettséget szerezhetnek. Nyolc hónap alatt sajátíthatják el a szakma elméleti részét. A gyakorlatban is kipróbálhatják tudásukat: a termelőiskolában olyan termékeket állítanak elő és olyan szolgáltatásokat nyújtanak, amelyek leginkább a helyi szükségleteket elégítik ki. A résztvevőket a képzést követően még hat hónapig foglalkoztatják.

Ezzel párhuzamosan a „Grundsuli” is elindult a szigetvári kistérségben. A projekt célja szakemberek képzése, elsősorban a turizmus és a vendéglátóipar számára. Harminchat pályakezdőnek nyújtanak lehetőséget népszerű és keresett foglalkozások elsajátítására. A kurzusok tizenkét fővel indulnak. A jelentkezők államilag elismert OKJ-s képesítést kapnak szakács, panziós és falusi vendéglátó, valamint vendéglátó eladóként. Azok közül, akiket nem vesznek fel, tizennégyen álláskeresési tréningen és egyéni munkaerő-piaci tanácsadáson vehetnek részt. A felvételt nyertek közül harminc főt a tanfolyam után tovább foglalkoztatnak.

Forrás: Szinergia Egyesület, fmtv.hu

Cikk megosztása