A Mátra déli szőlős dombjainak szomszédságában, a község lakóházai által övezve törnek az égbolt felé a Heves megyei Kisnánai vár tornyai. Középkori erődítményeink közül a fiatalabbak sorába való, mert csak a XV. század derekán vetette körbe lakópalotáját a Kompolti nemesi család erős kőfallal, amelybe a jobbágyfalu plébániatemplomát is belefoglalták. Vaskos kaputornyához a mély árok felett átívelő felvonóhíd vezetett, innen a külső vár falszorosán keresztül újabb kaputorony állta a hívatlan látogatók útját.

A falunak ez az építménye azon kevés vár közé tartozik hazánkban, amely megőrizte a középkori állapotát, úgy ahogy egykor építették. A létesítmény most az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Magyarországi Operatív Program (ÚMVP) támogatási rendszerének köszönhetően visszanyeri eredeti állapotát.

Az önkormányzat először 2008-ban pályázott a vár felújítására, de akkor eredménytelenül. Egy évre rá azonban megnyerték az ÚMVP-hez benyújtott, „A Kisnánai vár komplex turisztikai hasznosítása, a XXI. század kihívásainak megfelelően” című pályázatot. A felújítási munkálatok a tervek szerint idén június végére érnek véget. A jelentős forgalmat lebonyolító vár a felújítás után megszépülve és új látványosságokkal várja az érdeklődőket. Megújul a bejáratnál található tájház, a várhoz vezető fahidat csapóhíddá alakítják. A templomtól a kőtárig húzódó pincét alkalmassá teszik a mátrai borok bemutatására: egy trezort is kialakítanak a legszebb nedűk számára, valamint kóstolásra is lehetőség lesz. A kőtár és az opálbemutató terem fölé új tető kerül.

Az építők megerősítik a várfalakat, s kicsinosítják az öreg tornyot is, amelyben kiállítótermeket alakítanak ki, és egy pompás panorámát kínáló toronyteraszt. A vár tövében többcélú termet hoznak létre, amely akár rendhagyó történelemórák helyszíne is lehet. A tervekben szerepel egy szabadtéri színpad is, nézőtérrel, amely a hagyományos kisnánai rendezvényeknek ad majd otthont.

A község egyébként a Mátrai Borvidék része. A szőlő- és bortermelés önállóan is idegenforgalmi vonzerő, ezt jól egészíti ki a megszépülő vár és helyszínül szolgálhat a község rendezvényeinek, valamint kellemes kikapcsolódást nyújthat az ide látogató turistáknak.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása