A Szatmár-Beregi Natúrparkot a tavalyi év elején Sólyom László köztársasági elnök jelenlétében avatták fel Fehérgyarmaton. A beregi és szatmári térség 67 települése, valamint a Szabolcs-Szatmár-Beregi Természetvédelmi Alapítvány az együttműködés szellemében fogalmazta meg, hogy a térség jövője a hagyományok és értékek megőrzésén és bemutatásán alapszik. A Natúrpark közössége legfontosabbnak az idegenforgalom fejlesztését tekinti, s a turisztikai program legfontosabb létesítményei a Regionális Operatív Program keretében megvalósuló „Természeti értékekre alapozott turisztikai fejlesztések a Szatmár-Beregi Natúrparkban” elnevezésű pályázat eredményeként készülnek el. Kisar településen épül meg a térség leendő turisztikai központja, a Natúrpark látogatóközpontja. Ugyanitt épül meg egy, a fenntarthatóságot kiválóan szemléltető Ökoház is. Tivadar településen a régi kultúrház átalakításával, kibővítésével Tisza-kiállítást létesítenek. Tarpán, a hegytetőn egy kilátó épül a turisták számára. Hét tanösvényt is kialakítanak, ehhez kapcsolódóan pedig kiadványok, térképek és képeslapok készülnek.

A csaknem 435 millió forintos hazai és uniós támogatásból megvalósuló létesítmények 2012-ben már látogatókat fogadnak. Ezzel párhuzamosan várhatóan létrejön az a turisztikai szolgáltató rendszer is, amely képes lesz serkenteni és koordinálni a térség idegenforgalmát. A látogatóközpont boltjában a vendégek megtalálhatják a térség jellegzetes termékeit, megkóstolhatják egyedi ízeit. Ugyanitt, és a natúrpark információs rendszerén elérhetők lesznek a legkedvezőbb szolgáltatások is: többek között szakvezetővel irányított kirándulás egy tanösvényen, kerékpáros vagy kenus túra a Tiszán és a Túron.

A szakemberek szerint a kisari Látogatóközpont és a kapcsolódó natúrparki szellemiséget képviselő kiállítások, tanösvények és szolgáltatások 5 éven belül meg fogják duplázni a térség idegenforgalmát, és megtöbbszörözik az ezekhez kapcsolódó bevételeket.

Természetesen Szatmár-Bereg
Magyarország ezen csöppnyi szeglete páratlan természeti értékeket őriz. A számtalan, kisebb-nagyobb folyóvizek rendszere, az alföldi viszonylatban egyedülálló jégkorszaki maradványlápok, a különféle típusú és fajösszetételű erdők rengetege, a látványos fás legelők számtalan ritkaságot rejtenek. A beregi futrinka kizárólag itt fordul elő az országban. Ugyanez elmondható még több veszélyeztetett halfajról. A legtöbb haris szintén a Szatmár-Beregben fészkel, és nyáron rendszeresen látható az igen ritka fekete gólya is. Kizárólag ezen a tájon költ a nagy őrgébics, de a vidra vagy a vadmacska nyomaival is gyakorta találkozhat az éber kiránduló. Hazánk leglátványosabb természeti jelensége a tiszavirágzás (a tiszavirág nevű kérész repülése) itt figyelhető meg könnyen– június végén.

Hagyományok és kultúra
Szatmár–Bereg hazánk építészeti emlékekben egyik leggazdagabb tája: 32 műemlék és 37 műemlék jellegű épület hirdeti az itt élők szorgalmát, ügyességét. Az Árpád-kori, román stílusú, vagy a XV. században épült gótikus templomok szinte minden településen fellelhetők. A térség jellegzetes építményei még a fa haranglábak.
Népünk kultúrája versekben vagy novellákban ezer szállal kötődik a tájhoz, gondoljunk csak Móricz, Kölcsey vagy Petőfi műveire.

Az ízek birodalma
A szatmári és a beregi szilvapálinka több száz éves hagyományokkal bír. Másodvirágzását éli a szilvalekvárfőzés és a somlekvár készítés, valamint a különféle gyümölcsök aszalása. A helyi finomságok – a szilvaleves és a kötött-tészta leves, a málékásás töltött káposzta, a káposztás paszuly vagy a rongyos lapótya és a szilvalekváros tepertős pogácsa - ízével mind többen ismerkednek. A házi lekváros édességekért (és sósságokért) már távolabbról is érkeznek ide ínyencségekre fogékony látogatók.

Mindezeket az értékeket a Szatmár-Beregi Natúrpark hivatott megőrizni és megismertetni a térségbe látogatókkal.

Forrás: Szatmár Leader Közhasznú Egyesület, www.szon.hu, www.szatmarbereg.hu

Cikk megosztása