A bajai, bácsalmási és jánoshalmi kistérségek területén működő Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. február közepén látta vendégül a francia Haut-Poitou et Clain Térségfejlesztési Egyesület vidékfejlesztő szakembereit.

Látogatásuk célja – az együttműködési megállapodás aláírásán kívül – az egyes térségek szociális, kulturális és gazdasági lehetőségeinek felmérése és bővítése volt.

A francia delegációt Németh Balázs, Bácsalmás polgármestere fogadta, aki a Felső- Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. ügyvezetője is. A vendégek a Németh tanyán ismerkedhettek meg a hazánkban őshonos állatokkal és gasztronómiai hagyományokkal. A LEADER program tapasztalatairól Beke Emese munkaszervezet vezető tartott előadást. A francia egyesület is bemutatta LEADER térségét és az ottani pályázati lehetőségeket.

A látogatás második napján népi iparművészettel, a gemenci tájegység sajátos élővilágával és turisztikai lehetőségeivel ismerkedett a francia küldöttség. Az utolsó estén, szakmai megbeszélést követően véglegesítették az együttműködési megállapodást a felek. A két szervezet tapasztalatcserére, kulturális projektek megvalósítására, helyi termékek és falusi turizmus népszerűsítésére törekszik majd. Az aláírt dokumentum sarokpontja a LEADER program európai dimenziójának népszerűsítése az érintett szereplők és a térségben élők körében. A célkitűzések között kiemelt helyen szerepel a jó gyakorlatok megosztása és a különböző módszerek összehasonlítása.

Forrás: Felső-Bácska Vidékfejlesztési Nonprofit Kft.

Cikk megosztása