Huszonegyre nőtt Magyarországon a kerékpárosbarát települések száma, miután február 24-én Schváb Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedési helyettes államtitkára kiosztotta a 2010-es pályázat díjait öt városnak és két budapesti kerületnek. Tiszafüred, Békéscsaba, Dabas, Debrecen, Nagykőrös és a főváros X. és XIII. kerülete kapott kerékpárosbarát címet. A tavaly negyedik alkalommal meghirdetett pályázattal olyan helységeket díjaznak, amelyek rendezési tervében a kerékpározás feltételeinek fejlesztése kellő hangsúllyal szerepel, ahol a kerékpáros infrastruktúra kimagasló minőségű, és a szemléletformálást akár kampányokkal, oktatási programokkal is támogatják.

A kerékpárosbarát munkahelyek díját is kiosztották február 24-én, ezúttal tizenkét új nyertest ismertek el. A munkahelyek értékelésekor egyebek mellett a megfelelő munkahelyi kerékpáros infrastruktúra megléte, a munkavállalók biciklizésre ösztönzése és a vezetői példamutatás jelentett előnyt.

Schváb Zoltán az ünnepélyes átadáson elmondta, hogy a címet elnyert települések többletpontokat kapnak az Új Széchenyi Terv kerékpáros közlekedésfejlesztési pályázatainak elbírása során. Hozzátette: az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Programjában és Regionális Operatív Programjaiban már megnyitott kiírások összesen tizenötmilliárd forint értékben tesznek elérhetővé uniós forrásokat kerékpárutak, kerékpáros létesítmények fejlesztésére.

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület, Tiszafüred városi közéleti lap III. évfolyam 3. szám

Cikk megosztása