Kilencvenmillió forintos támogatást kapott a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura önkormányzata a Társadalmi Megújulás Operatív Programban (TÁMOP) rendelkezésre álló forrásból digitális kompetenciák fejlesztésére. A kedvezményezett a tiszaburai önkormányzat tulajdonában lévő Esély Innovációs Nonprofit Kft, amely informatikai ismeretek oktatásával is foglalkozik. A szervezet célul tűzte ki, hogy az elnyert összegből a számítógép, valamint az internet használatára tanít meg 740 hátrányos helyzetű személyt, főleg segélyezetteket, munkanélkülieket, köztük a kistérség roma lakosságának egy részét.

A leghátrányosabb helyzetű (LHH) kistérségek nyilvántartása 2007-ig nyúlik vissza, amikor megfogalmazódott, hogy milyen óriási fejlettségbeli különbségek vannak a statisztikai kistérségek között. Ezek részben öröklődő társadalmi hátrányok: szegénység, munkanélküliség, a működő vállalkozások és a minőségi közszolgáltatások hiánya. Fejes Péter projektvezető elemezte a 2008-as és a 2009-es gyakorlatot, amely különböző formában segítette az LHH-s kistérségek pozitív diszkriminációját. Öt éven keresztül, 2009-től 2013-ig 96,9 milliárd forintot szavaztak meg a 33 kistérségnek, ebből az észak-alföldi régió 17,8 milliárd forintot kapott. A tiszafüredi kistérség több mint kétmilliárdos forrással gazdálkodhat.

Az informatikai ismereteket egy tizennyolc hónapos intenzív képzésen sajátíthatják el a résztvevők. A hatvan órás elméleti és harminc órás gyakorlati kurzus akkreditált programokkal, részben távoktatásban valósul meg, A résztvevők hat hónapig térítésmentesen jutnak internethez, a képzés idején teljes ellátást kapnak, valamint segítséget kedvezményes számítógép-vásárláshoz. A projekt akkor tekinthető sikeresnek, ha hatszáz fő elvégzi a tanfolyamot. A kurzus befejeztével további támogatások várhatók, de ezeket még nem fogalmazták meg.

Forrás: Tisza-Tó Térsége Leader Egyesület

Cikk megosztása