A közösség új központja Csesztregen

A község társadalmi életének új színtere alakulhat ki abban a százéves épületben, amelynek felújítása várhatóan e hónap végére fejeződik be. Az egykori körzeti megbízotti irodát és a két szolgálati lakást az Integrált Közösségi Szolgáltató Tér létrehozását célzó pályázat keretében alakítják át.

Az IKSZT olyan, kistelepüléseken kialakított intézmény, ahol a lakosság egy helyen megtalálhatja a művelődéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, klubokat, tereket. (Bővebben a projektről itt).

A Deák Ferenc úton található épületben a felújítás után egy civil iroda, ifjúsági klub és a polgárőrség irodája kap majd helyet. Ugyancsak itt alakítanak ki egy egészségfejlesztési pontot, amely a tervek szerint konditermet is magába foglal, illetve ide helyezik át az e-Magyarország Pontot. A IKSZT kialakítása egy kétfordulós pályázat révén, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretein belül valósul meg. A pályázat révén a beruházáshoz mintegy 50 millió forintot kapott az Önkormányzat, ez ad fedezetet az építkezés, illetve a berendezések nettó költségeire, valamint a hároméves kötelező fenntartásra. Az IKSZT kialakítása során így az önkormányzatnak csak az ÁFA összegét kell megfizetnie. Jelenleg is tart a rendkívül rossz állapotú épület felújítása, mely a tervek szerint hónap végére fejeződik be - a parkolók kialakításával együtt. Ezt követi az irodák berendezéseinek megvásárlása, majd várhatóan július első hétvégéjén, a falunapon nyithatja meg kapuit a közösségi központ.

A lenti kistérség területén összesen nyolc önkormányzat pályázott eredményesen IKSZT kialakítására. Csesztreg mellett Gutorfölde, Iklódbördőce, Kerkateskánd, Mikekarácsonyfa, Nova, Rédics és Zalabaksa dédelget még hasonló terveket.

Forrás: Zalai Hírlap

*

Foglalkoztatási paktum az Őrségben

A Natúrpark Térségfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. négy szervezettel alkotott konzorciuma támogatást nyert a TÁMOP program keretében az "Őrségi foglalkoztatási megállapodás" című pályázati projekt megvalósítására. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 23 512 909 forint.

A projekt közvetlen célja az őrségi kistérségben, a kistérségi szereplők helyi partnerségen alapuló összefogása, a térségi foglalkoztatáspolitika társadalmasításának érdekében.

Mint Kovács Péter, a Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ nyugalmazott igazgatója elmondta, a munkaerő-piaci koordinációs program fő elemét az információ áramlása jelenti, mely elősegíti az együttműködést a résztvevők között. Az Őrségi foglalkoztatási megállapodást 21 szervezet (köztük vállalkozások, civil szervezetek, szociális szolgáltatók, képző intézmények) képviselői látták el kézjegyükkel.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az ESZA Kht. társfinanszírozásával valósul meg.

*

24 város - City Cooperation: nemzetközi konferencia Lentiben

A kétnapos nemzetközi konferencia célja a szlovén-osztrák-magyar határ menti térség versenyképességének növelése volt.

A jövő egyik nagy lehetőségének tartott Európai Területi Együttműködési Csoportosulásokról, az úgynevezett EGTC-kről Fekete Katalin, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium munkatársa beszélt. Elhangzott, ezek a csoportosulások a határ menti régiókban jöhetnek létre egy-egy konkrét együttműködési területre - így például a közlekedés, a környezetvédelem, a kultúra, de akár az energiafelhasználás, a munkahelyteremtés vagy az idegenforgalom tárgykörére - összpontosítva.
A 24 város projektben kilenc szlovén, nyolc osztrák és hét magyar település vesz részt. Elsősorban a turizmus, illetve a határon átnyúló gazdaságfejlesztés lehet az együttműködés motorja. A konferencia résztvevői egy osztrák példán keresztül a turizmusmarketing lehetőségeit is számba vették. Ennek egyik legfontosabb tanulsága, hogy a lényegesen jobb adottságokkal rendelkező kelet-stájer városok is az összefogást tekintették a továbblépésük egyik legfontosabb zálogának. Mivel ez a partneri viszony Magyarországon még kevésbé alakult ki, ezért a 24 város szövetségének egyik legfontosabb feladata éppen ennek megteremtése lenne.

*

Projekt a minőségi közoktatás fejlesztésére és a módszertani ismeretek átadására

A nyugat-dunántúli régió három megyéjének mintegy hétszáz intézménye vesz részt abban a közös pályázati programban, amelynek célja a minőségi közoktatás fejlesztése volt. A programban részt vevő zalai intézmények számára a lenti Lámfalussy Sándor Szakközép- és Szakiskola szervezett információs napot. Ennek során Szitáné Egyed Katalin szakmai referens, illetve Tótiván Endre, a 61 referenciaintézmény közé tartózó házigazda iskola igazgatója kiemelték: a "Hálózatos együttműködés a minőségi közoktatásért a Nyugat-dunántúli régióban" című projekt lényege, hogy az abban részt vevők módszertani tapasztalatok átadásával segítsék egymás munkáját. A projektmenedzser feladatait ellátó Tóth Edit tájékoztatása szerint az intézményi összefogás és nyitottság miatt a vártnál magasabb szinten sikerült mindezt megvalósítaniuk, éppen ezért hasznosabbnak ítélték minden más továbbképzésnél. A projektmenedzser hozzátette: a program óvodától a középiskoláig a közoktatás minden szintjét átfogja, s 2011 nyaráig tart. Miután már a folytatásra is igény mutatkozott, a jelen projekt zárását követően újabb pályázatot nyújtanak be.
Az információs nap részeként az intézményben bemutattak egy új generációs digitális táblát is, amelyet tanév végéig használnak a lenti középiskolások.

*

Kezdődik a felújítás Lentiben

Rövid időn belül kezdődhet a nagyszabású program, amelynek keretében átalakítják a lenti művelődési központnak, a könyvtárnak és a városi tévének helyet adó épület. A beruházás Lenti egyik legnagyobb projektje, csak az építészeti munkák értéke hétszázmillió forintra rúg.

Az épületből elsőként a könyvtár költözik ki, a zeneiskola jelenleg üres épületébe, ahol most fejezik be az elektromos hálózat felújítását. A munkálatok miatt a kölcsönzés átmenetileg szünetel majd, ám az internet-használat, a folyóirat-olvasó, valamint a dokumentumok visszavétele zavartalan lesz. A felújítás idejére a művelődési központ a Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) által használt Deák úti roma közösségi házba költözik, míg a CKÖ egy Petőfi úti önkormányzati helyiségbe kerül. Horváth László polgármester szerint a közösségi ház megfelelően betölti majd a művelődési ház funkciót. Falai közt lehetőség nyílik kisebb rendezvények lebonyolítására, de a civil szervezetek többsége is teret kaphat itt. A nagyobb rendezvények helyszínéül az általános iskolák tornatermeit, auláit jelölte ki az önkormányzat, jó idő esetén pedig szabadtéren tartják meg a programokat. Azon művészeti csoportok, amelyeknek színpadra lesz szükségük a próbáikhoz, a környező települések kultúrházait használhatják. A Városi Televízió a Hagyományok Házába költözik az építkezés idejére.

*

Nemcsak felújítják, bővítik is az általános iskolát Csesztregen

Közel kétszázmillió forinttal támogatja a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program Csesztreg általános iskolájának felújítását. A csesztregi polgármester úgy véli: van okuk az örömre, mivel a támogatásnak köszönhetően régi problémájukra lelnek megoldást.

Az eddig rendelkezésre álló ingatlanrészben nagyon szűkösen fértek el. Bár a törvény lehetőséget biztosított arra, hogy két és fél éves gyermekeket felvegyenek az óvodába, helyhiány miatt eddig erre nem kerülhetett sor. A nyertes pályázat révén viszont az óvodások is átköltöznek az iskolaépületbe, ahol az eddigi kettő helyett három csoportszobát alakítanak ki. A renoválás során kicserélik a tetőhéjalást és a nyílászárókat, felújítják a homlokzati vakolatot, s a belsőr terek is teljesen megújulnak. Korszerűbbé válik az elektromos hálózat és a padozat, átalakítják a fűtésrendszert, s új vizesblokkokat kap az épület. Emellett a teljes akadálymentesítést is magába foglalja a beruházás, amelyet várhatóan a nyáron kezdenek el. A pályázaton elnyert össze közel kétszáz millió forint, ehhez önrészként majd húszmilliót kell hozzátennie a településnek. Ezt az összeget Csesztreg önkormányzata teljes egészében magára vállalja.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület

Cikk megosztása