Megújul a gyenesdiási templom

Beindult a munka, teljes egészében megújul a meglehetősen rossz állapotú gyenesdiási Havas Boldogasszony templom és környezete. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal pályázatán 32,3 millió forintot sikerült elnyernie az egyházközségnek.

A pályázati összeg száz százalékban fedezi a költségeket. A közbeszerzést követően indult a felújítás. A főút mellett magasodó templomnak a beruházás keretében megújul a tetőszerkezete, javítják a homlokzatot, a párkányokat, s új kerítés is épül. A rekonstrukció látványos lesz az épület előtt álló Szentháromság-szobor körül is, ott ugyanis teret burkolnak, s az akadálymentesítés is megtörténik. Szeretnének elvégezni a pályázatban nem szereplő munkákat is, remélik, azokat támogatják a hívek.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Átadták a Tapolcát átszelő kerékpárutat

A Tapolcát Diszellel összekötő kerékpárút bejáratott, népszerű, sokak által használt, és mostantól a várost átszelő szakasz is a biciklistársadalmat szolgálja. A Dobó-lakóteleppel való összeköttetés várhatóan még az idén megvalósul.

Az átadott beruházás a meglévő utak, utcák, területek kerékpározásra való alkalmassá tételét, azaz a nyomvonal felfestését, kitáblázását jelenti. A beruházásra mintegy ötmillió forintja volt a városnak, amely a tervezés, engedélyeztetés, a festés és a táblák kihelyezésének költségeit fedezte. A mostanra elkészült szakasz a tervek szerint tovább bővül a városon belül is.

Forrás: tapolca.hu

*

150 milliós fejlesztés a keszthelyi Balatoni Múzeumban

Mintegy 150 millió forintos turisztikai attrakciófejlesztés valósul meg a keszthelyi Balatoni Múzeumban - tájékoztatott Havasi Bálint múzeumigazgató.

A projekt 85 százalékát a Nyugat-Dunántúli Operatív Program pályázatán nyert európai uniós forrásból finanszírozzák, a 15 százalékos önerőt pedig a Zala Megyei Önkormányzat biztosítja. Az augusztusig megvalósuló fejlesztés célja a Balaton és a térség természeti, kulturális és művelődéstörténeti örökségének korszerű, innovatív, élményelemekkel gazdagított bemutatása, valamint új turisztikai szolgáltatások kialakítása.

A látogatók érintőképernyőn játékos formában ismerhetik meg a vízi élővilágot, a múzeum képeslapgyűjteménye pedig hiteles áttekintést nyújt a környezet változásairól. Az Üdülj okosan! című társasjáték Keszthely szórakozási, idegenforgalmi élményeiről ad tájékoztatást, a Parti őrség címmel indított játék során pedig a viharos Balatonon kell révbe juttatni a hajókat.

A látássérült vendégek informálását Braille írásos táblák kihelyezésével biztosítják és korszerűsítik a múzeum honlapját is. Audio guide rendszer működik majd a kiállítási termekben, indukciós hurok a hallássérülteknek a díszteremben és az aulában, valamint akadálymentes játékokat helyeznek el, elsősorban mozgás- és látássérültek számára.

A közösségi terek felosztásával, funkcióváltásával, új, látogatóbarát infrastruktúra kialakításával is bővülnek a turisztikai szolgáltatások. Korszerűsítik a múzeum látogatói tereit - a bejáratot, a ruhatárat, csomagmegőrzőt és a pénztárt - modernizálják az információs pultot, új kávézót és múzeumi boltot alakítanak ki. Megújul a múzeumépület körüli kert is, ahol pihenő- és játszóparkokat hoznak létre. Megvalósul a múzeum akadálymentesítése; mozgássérült mosdót és liftet alakítanak ki. Kiépítenek egy mozgássérült parkolót is és akadálymentes út vezet majd az épületbe.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Megújul a zalaapáti templom

Éveken át beázott a templom a tetőszerkezet hibái miatt, a problémát most orvosolják Zalaapátiban. Az épület - egyelőre külsőleg - teljesen megújul. A folytatást pedig tervezik.

"Körülbelül nyolc-tíz esztendeje tervezzük a barokk templom felújítását, ám sajnos nem sikerült forrást szerezni a rekonstrukcióra. Pedig nagy szükség lett volna rá már korábban. Elsősorban azért, mert a vizesedés miatt a mennyezet, a freskók és a stukkók károsodtak, megrepedeztek" - fogalmazott Vincze Tibor polgármester. "Szerencsére a törekvéseinket siker koronázta, az egyházközség a Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig elnevezésű Leader-akciócsoport segítségével pályázott és nyert bruttó 42,5 millió forintot, ami százszázalékos támogatást jelent. Az összegből sikerül felújítani külsőleg a templomot. Ez konkrétan a vakolat, a tetőhéjazat teljes, s a tetőszerkezet nagymértékű cseréjét jelenti. Megújul a torony bádogozása, s az esővízcsatorna elemei is".

A pályázati összegben a templomkert rendbetételének költségei is szerepelnek. A területen keresztutat alakítanak ki, ott szabadtéri szentmiséket is lehet majd tartani. Az 1777 és 1781 között felépített - egy tornyos, egy hajós, hegedűablakos apátsági templom szentelésére tavasszal kerül majd sor. A munkálatokat azonban folytatni szeretnék. "Sürgős feladatok vannak hátra, az épület belsejében is rengeteg a halaszthatatlan tennivaló" - folytatta Vincze Tibor. "Az első feladat a szentély rekonstrukciója lenne, ott található ugyanis a templom legrégebbi, legértékesebb freskója. Tudjuk, hogy a teljes felújításhoz több száz millió forintra lenne szükség, az anyagi lehetőségeinket egyelőre még nem látjuk, de bízunk benne, hogy lesznek pályázatok, s az adományok is érkeznek".

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Sikeres könyvtári pályázat

A Fejér György Városi Könyvtár a TIOP-1.2.3. pályázat eredményeként 2009-2010-ben közel 10 millió forintos fejlesztést valósított meg. A projekt egyik fontos része volt egy modern oktatóhelyiség létrehozása. A terem kialakításával lehetővé vált a könyvtárhasználók – különös tekintettel a hátrányos helyzetűekre – internetes információkeresési tudásának bővítése, ingyenes számítástechnikai tanfolyamok keretében. Az oktatóteremben hét tanulói és egy oktatói számítógép, projektor, valamint interaktív tábla segíti a résztvevőket az ismeretanyag könnyebb elsajátításában.

2010 szeptemberében elkezdődtek a 20 órás számítógép-használati és e-közigazgatás tanfolyamok, ahol a tanulók már az új eszközök által ismerkedhettek meg a számítástechnika és az elektronikus ügyintézés rejtelmeivel. A képzéseket felkészült könyvtárosok vezetik, mind a kezdő, mind a haladó tanfolyamok iránt hatalmas az érdeklődés.
De bővült a Fejér György Városi Könyvtár 24 órában elérhető szolgáltatási köre is. Az olvasók otthoni számítógépeikről lekérdezhetik kölcsönzési adataikat, hosszabbíthatnak és előjegyezhetnek dokumentumokat. A pályázat továbbá lehetővé tette az intézmény infokommunikációs akadálymentesítésének folytatását is. Braille-eszközök, két számítógép és szkenner segíti a mozgásukban, látásukban akadályozott embereket a könyvtár használatában.

A Zalai Tudástár létrehozásával a megye könyvtárainak online szolgáltatásai egy közös felületen válnak elérhetővé, lekérdezhetővé. A városi könyvtár elektronikus rendszeréhez kapcsolódva pedig a községek mozgókönyvtári szolgáltatóhelyei a jövőben fokozatosan áttérhetnek a számítógépes kölcsönzésre.

Forrás: Fejér György Városi Könyvtár

*

Falusi turisztikai projektavatás Vindornyalakon

"Újra kell értelmezni a magyar életmódot, a magyar életformát, amelynek meg kell teremteni a feltételeit" - közölte a vidékfejlesztési miniszter a zalai Vindornyalakon, egy érték- és hagyományőrző falusi turisztikai projekt avatásán. Az öt, hagyományos falusi stílusban újraépített vendégházból és a környező gazdaságból álló birtok átadásán Fazekas Sándor kifejtette: a fejlődés egyik iránya kell, hogy legyen a magyar termékek fogyasztása, a fontos értéknek tekintett hazai tájak újbóli életre keltése.

A vindornyalaki Öreghegyen 150 hektáron megvalósított turisztikai beruházás tulajdonosa Horváth Tihamér, a kehidakustányi gyógy- és élményfürdő, illetve a hozzá tartozó szálloda, valamint építőipari cégek tulajdonosa. A megnyitón több térségbeli polgármester mellett jelen volt Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter is.

Mint Horváth Tihamér felelevenítette, 15 éve mutatták meg neki az elhagyatott parasztházakkal akkor elhanyagolt képet mutató területet. Itt mára mintegy 80 millió forintos beruházással modern felszereltségű, mégis hagyományos falusi stílusú családi szálláshelyeket alakított ki, s a beruházáshoz 48 millió forint európai uniós támogatást nyert. Hangsúlyozta, a kihalt terület újbóli életre keltésével olyan vidékfejlesztési projekt elindítását vállalta, amely mintát jelenthet. Megítélése szerint ugyanis a vidéken élők számára ez adhat lehetőséget a jövőképük kialakításához, a falu megtartó erejének erősítéséhez.

A Balaton-felvidéken, Hévíztől és Kehidakustánytól mintegy 15 kilométerre található birtokon sok haszonállatot is nevelnek. Az épületekben a villamos energiát és a használati meleg vizet részben napelemek állítják elő, de minden házban búbos kemencét és hagyományos, fatüzelésű tűzhelyeket is elhelyeztek.

Forrás: turizmus.com

*

Braille-eszközök segítik a látásukban akadályozott embereket a könyvtárban

Két év alatt, pályázati összeg segítségével közel tízmillió forintos fejlesztést valósítottak meg a keszthelyi Fejér György Városi Könyvtárban.

A beruházásoknak köszönhetően bővültek az intézményt látogatók lehetőségei. Pappné Beke Judit igazgató elmondta: a projekt egyik fontos része volt egy modern oktatóhelyiség kialakítása. Ennek falai közt lehetővé vált a könyvtárhasználók - különös tekintettel a hátrányos helyzetűek - internetes információkeresési tudásának bővítése, ingyenes számítástechnikai tanfolyamok keretében. Az oktatóteremben hét tanulói és egy oktatói számítógép, projektor, s interaktív tábla segíti a résztvevőket. Szeptemberben elkezdődtek a számítógép- használati és e-közigazgatás tanfolyamok. Bővült a könyvtár 24 órában elérhető szolgáltatási köre.

Az olvasók otthoni számítógépeikről lekérdezhetik kölcsönzési adataikat, valamint hosszabbíthatnak és előjegyezhetnek dokumentumokat. A pályázat lehetővé tette az intézmény infokommunikációs akadálymentesítésének folytatását is.

Braille-eszközök, két számítógép és szkenner segíti a mozgásukban, látásukban akadályozott embereket a könyvtár használatában. A Zalai Tudástár létrehozásával a megye könyvtárainak on-line szolgáltatásai egy közös felületen válnak elérhetővé, lekérdezhetővé. A városi könyvtár elektronikus rendszeréhez kapcsolódva a községek mozgókönyvtári szolgáltatóhelyei fokozatosan áttérhetnek a számítógépes kölcsönzésre.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Laptopok a diákoknak: Zalában egyedül a keszthelyi VSZK nyert a pályázaton

Csaknem kétszáz tanulói laptopot, tanári eszközt és kiegészítő berendezést vásárolt a keszthelyi vendéglátó, idegenforgalmi és kereskedelmi középiskola (VSZK) egy pályázat eredményeként.

Az iskola a fenntartó önkormányzaton keresztül a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program kiírásán nyert több mint 25 millió forint vissza nem térítendő támogatást. Ebből az összegből 190 tanulói laptopot, nyolc tanári eszközt, továbbá tárolókat, routert és wi-fi-eszközöket szerezhetett be az intézmény, ahol magas sávszélességű internetkapcsolatot is kiépítettek.

Zala megyében egyedül a keszthelyi VSZK nyert a pályázaton, amely százszázalékos támogatású volt, ezért sem az önkormányzatnak, sem az iskolának nem kellett önrészt biztosítania hozzá.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Bakancsosok: táblák segítik a túrázókat a Keszthelyi-hegységben

Biztos, hogy már nem tévednek el a turisták a Keszthelyi-hegységben, a minap ugyanis kitáblázták a túraútvonalakat. A bakancsosok az irányokon túl egyéb információkat is kapnak.

Gálné Németh Ildikó, a gesztor Forrásvíz Természetbarát Egyesület elnöke elmondta: a keszthelyi, a gyenesdiási, a vonyarcvashegyi és a balatongyöröki TDM-szervezetek közös projektje keretében nyertek a pályázaton, melynek köszönhetően összesen nyolcvan tájba illő, fából készült táblát helyeztek ki. "A Keszthelyi-hegységben korábban csak a fákra festett jelzések mutattak irányt, a turisták más módon nem tudtak tájékozódni" - tette hozzá. "Úgy gondoltuk, fontos, hogy egyéb információkat is kapjanak, így most az adott hely neve mellett egyebek között feltüntettük a legközelebbi pihenőt, a távolságokat, s GPS koordinátákat is. A túraútvonalakat, illetve a legtávolabbi helyet, a Büdöskút-tetőt mind a négy településről el lehet érni, közel öt kilométeres útvonalon".

Gálné Németh Ildikó úgy látja, a Keszthelyi-hegység egyre népszerűbb a bakancsos turisták körében. Ami érthető is, hiszen a természet csodaszép, a szintkülönbség pedig éppen jó ahhoz, hogy bármely korosztály kellemes sétát tegyen a területen.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

GPS-alapú túraútvonalak

Az országban egyedülálló projekt valósulhat meg a Keszthelyi-hegységben. Immár navigációs berendezésekkel is igénybe vehető új útvonalakat, valamint kincskereső (geocaching) játékot is kínál a Keszthelyi-hegység Alapítvány országosan egyedülálló ökoturisztikai programja.

A július végéig tartó előkészületekbe kilenc önkormányzatot és turisztikai szervezetet vontak be. A pályázatot a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanács (NYDRFT) 20,2 millió forintos támogatásával, összesen 23,7 millió forintból valósítják meg. Mikóné Farkas Ildikó, a pályázat egyik írójaként a Keszthelyi-hegységben megvalósuló tervekről elmondta: olyan újszerű ökoturisztikai kínálatot akartak létrehozni, amely a nyári szezonon túli időszakban is élvezhető, és a Balatontól távolabbi településeket is "helyzetbe hozza".

A tervek szerint az Országos Kéktúra-útvonal itt áthaladó részének látogatottságát is növelnék új útvonalak kijelölésével, az itt lévő természeti vagy épített értékek bemutatásával. Az érdeklődők GPS segítségével kiválaszthatnak egy túraútvonalat a program honlapjáról vagy CD-ről letölthető alternatívák közül, a szolgáltatás másik részeként pedig az elrejtett geocachingládák felkutatását teszik lehetővé.

Hozzátette: a térség látogatottságát növelnék ezzel a kínálattal, amelynek keretében családbarát útvonalakat alakítanak ki, honlapot készítenek, valamint CD-n és papíralapú kiadványokban jelentetik meg a hét települést összefogó útvonalhálózatot.

Forrás: balaton.vom.hu

*

Látványos fejlesztés Vonyarcvashegyen

Kibővült funkciójú központot avattak a településen. A múlt év végén befejeződött munkálatokkal dísztérré alakult át a községháza előtti terület. Az önkormányzat három éve indított terve jutott el a kivitelezésig, köszönhetően az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program támogatásának. Sikeres pályázata révén 27 millió forint támogatást nyert az üdülőtelepülés.

A községháza környezete új burkolatot kapott és a vízelvezetési problémákat is megoldották. A megszépült területet Péter Károly, a település első embere és Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke avatta fel.

A projekt segítségével látványosan megújult Vonyarcvashegy centruma és a beruházás idegenforgalmi szempontból is jelentősnek számít. A fejlesztés keretében csúszásmentes járófelületet alakítottak ki, rendezvények lebonyolítására alkalmas teret hoztak létre, valamint akadály mentesítették a községháza melletti parkot.

Több mint 200 négyzetméterrel kibővült a tér, megszűnt a gépkocsiforgalom. Az átalakítással a gyógyszertár bejáratát is alkalmassá tették a mozgássérültek közlekedésére. A tér burkolatát virágágyások, s egyéb létesítmények díszítik: csobogó és egy Európa-asztal. "Utóbbit dr. Müller Ferenc építész, egyetemi tanár, községünk díszpolgára által ajándékként készített terv szerint épül, az EU tagállamainak zászlóival" - részletezte a polgármester.

Manninger Jenő országgyűlési képviselő, a megyegyűlés elnöke a folytatás lehetőségei kapcsán tett említést arról, hogy az Új Széchenyi Tervben a Balaton-parti fejlesztésekre 1,6 milliárd forint áll rendelkezésre.

Forrás: balaton.vom.hu, zalaihirlap.hu

*

38 millióból akadálymentesített iskola

Közel harmincnyolcmillió forint ráfordításával akadálymentesítették a keszthelyi Zöldmező utcai általános iskolát.

A projekthez a Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Tanácstól közel 32 millió forintot nyert az intézmény. A diákokat ezentúl a lift és a rámpa mellett egyebek között vezetősávok, biztonsági- és figyelmeztető jelek, információs eligazító táblák, piktogramok segítik a közlekedésben.

Forrás: zalaihirlap.hu

*

Körpanorámában gyönyörködhetünk a Badacsonyon - Helikopterrel építik

A nyártól ismét gyönyörködhetünk a Badacsony környéki táj teljes panorámájában, jelentették be Badacsonytomajban.

Mint Csanádi Csanád alpolgármester és Horváth Márta, a projekt műszaki vezetője elmondta, 2008-ban kezdtek el foglalkozni azzal a tervvel, hogy a környező fák növekedése miatt egyre inkább használhatatlanná váló régi, 10,5 méter magas Kisfaludy-kilátó helyett egy újat emeljenek. A várhatóan júniusra elkészülő hétszintes kilátó 18 méter magas lesz. A turistautak felújítására is kiterjedő, százmillió forintos összköltségű projekthez sikerült 85 százalékos nagyságú uniós támogatást nyerni. A saját erőhöz egymillió forintot biztosít Badacsonytördemic. A fennmaradó pénz egy részét támogatójegyek kibocsátásával szeretnék előteremteni.

Mivel a hegy tetejére nem vezet autóút és a terület védelem alatt áll, a jelentősebb méretű anyagokat helikopterrel szállítják majd fel a kilátóhoz. Margittay Elemér, a projekt turisztikai felelőse többek között elmondta, hogy az új kilátó érezhetően erősítheti a környék vonzerejét.

Forrás: naplo-online.hu

Forrás: Zalai Dombhátaktól a Vulkánok Völgyéig Egyesület

Cikk megosztása