Táji értékei őrzéséért díjat kapott Mosonmagyaróvár és Kunsziget

A Tájérték Katasztert (TÉKA) gondozó konzorcium pályázati felhívásán a 10 ezer fő feletti települések között Mosonmagyaróvárnak ítélte a szakmai zsűri az első díjat. Díjazták Kunszigetet is, a tízezer fő alatti települések versenyén részesült elismerésben (második díj), Dunakiliti pedig oklevelet kapott pályázatért.

Az indoklás szerint Mosonmagyaróvár önkormányzata felismerte, hogy szükség van egy olyan programra, melynek segítségével erősíteni lehet a helybéliek városukhoz való kötődését. Példaértékű a tíz identitás elem, az úgynevezett „óváricum” megalkotása. A település – kategóriájában – közönségdíjat is kapott: a közönségszavazáson összesítésben harmadik lett a 32 település között.
Kunsziget számos díjjal büszkélkedik már. A településen kiemelkedő a helyi közösségek együttműködése. A község értékőrző és -teremtő programjában bemutatja, hogy valóban kiemelten kezeli a táji értékeket. Kunsziget kategóriájában közönségdíjat is kapott. A közönségszavazáson összesítésben a 32 település között második lett.

A településekről a beküldött szakmai anyagok alapján döntött a zsűri. Minden pályázat tartalmazott egy-egy videóanyagot is – ez a videóanyag vett részt a közönségszavazáson.

Mosonmagyaróvár bemutatkozó anyagát itt tekinthetik meg.

Kunsziget bemutatkozó anyagát ide kattintva láthatják.

Dunakiliti pedig ebben a kisfilmben mutatkozik be.

Forrás: kisalfold.hu

*

Iskolafelújítás Bőnyben

Uniós támogatással épületenergetikai fejlesztés valósult meg a Bőny község általános iskolájában.

A beruházást túlnyomó részben Európai Uniós támogatásból, a Környezet és Energia Operatív Programon (KEOP - 2009 - 5.3.0./A) belül meghirdetett „Épületenergetikai fejlesztések és közvilágítás korszerűsítése" című pályázati konstrukció keretén belül valósították meg. A fejlesztésre az önkormányzat 30 773 882 forint támogatást kapott.

A projekt elsődleges célja egy kellemes, otthonos környezet kialakítása volt az iskolában tanuló gyermekek számára. A beruházással sikerült a mai kor igényeinek megfelelő oktatási körülményeket, energiatakarékosság szempontjából is kedvező infrastrukturális feltételeket megteremteni. A beruházás során az általános iskola mindkét épületének komplex energiahatékonysági fejlesztése valósult meg. Ez magában foglalta az iskola elavult nyílászáróinak cseréjét, tetőszigetelését, homlokzati szigetelését, valamint a fűtési rendszer korszerűsítését is. A megvalósult projekt elsődleges célcsoportja az oktatási intézmény diákjai – mintegy 200 fő – és tanárai. A fejlesztés azonban a község teljes lakosságának érdekeit szolgálja, mivel az iskola korszerűsített épülete nemcsak a községben több évszázados múltra visszatekintő közoktatás fenntartását biztosítja, hanem nagymértékben hozzájárul a településkép szebbé tételéhez, ami pozitív hatással bír a község idegenforgalmára is.

*

Megújuló faluház és kálvária

Faluházzá és sportöltözővé alakították át Mindszentpusztán a rossz állapotban lévő régi iskolát, amelyben egykor Jászai Joli is tanított. A beruházás értéke 30 millió forint, amelyhez 18 milliót nyert pályázaton a péri önkormányzat. Az anyatelepülésen, Péren a muzeális értékű, barokk kálvária újult meg.

A két jelentős nyertes pályázat közül az egyik a mindszentpusztai településrész faluházának és sportöltözőjének kialakítását tette lehetővé, a támogatásként kapott 18 millió forint segítségével. Ehhez tette hozzá az önkormányzat a 12 millió forintnyi önrészt. „Olyan új létesítmény jött létre, amely a közösség életében való aktív részvételre nyújt lehetőséget Mindszentpuszta lakóinak. A mindszenti focicsapatnak is új, színvonalas helyet adott, ami remélhetően lendületet ad a sikerekhez. A faluházban a településen élők összetartozását erősítő rendezvényekre várják majd az érdeklődőket. Megalakulhat újra a nyugdíjasklub, helye lesz a fiatalok hétköznapi és hétvégi rendezvényeinek, s mindez modern, szép környezetben” – mondta el portálunknak Herold Ádám, Pér és a hozzá tartozó Mindszentpuszta polgármestere.

Tervben van még a faluházzal közös, a település központjaként funkcionáló templomkert rendbetétele, parkosítása és egy játszótér is. A másik projektet a péri plébániával közösen valósította meg az önkormányzat, s az a szinte egyedülálló, barokk stílusban épült kálvária felújítása. Mint azt a polgármester elmondta, komoly társadalmi munka segítette a négy évvel ezelőtt eltervezett felújítást. „Először a kálváriához vezető, dzsungelnyi bokrokkal, fákkal benőtt utat kellett megtisztítani, hogy egyáltalán láthatóvá váljon az építészeti emlék, amelyhez hasonló csak egy található az országban” – sorolta Herold Ádám. A kálvária a vidéki örökségmegőrzésre kiírt LEADER-pályázaton – az egyházzal közösen – nyert 8,7 millió forintból, adományokból és a rengeteg társadalmi munkának köszönhetően újult meg. Várszegi Asztrik pannonhalmi püspök-főapát szentelte újra.
Számos elképzelés körvonalazódott, egyik ilyen a kálvária harmincegy kilós, háborúban elvitt harangjának pótlása. Ez folyamatban van, rövidesen harangszentelésre is hívhatjuk a település lakóit. Vincze József plébános úr és az önkormányzat gyűjtést hirdetett, s több mint kétmillió forint adomány gyűlt össze. Ez a közösség erejét hirdeti, s azt, hogy a település érdekeit jelentő célt a périek mindig felvállalják” – mondta végül Herold Ádám.

Forrás: kisalfold.hu

*

Nyertes pályázók a Pannónia Kincse akcióterületén

Tapasztalatcsere határok nélkül címmel rendezett konferenciát a Pannónia Kincse Leader Egyesület. A győrújbaráti rendezvényen köszöntötték azokat a sikeres pályázókat, akik a 65 Győr környéki települést tömörítő szervezet legutóbbi kiírásán nyertek támogatást. Az erről szóló okleveleket V. Németh Zsolt vidékfejlesztési államtitkár adta át. A politikus az ígérte, a felére rövidül a Leader-pályázatok elbírálására fordított idő.

V. Németh Zsolt a legnagyobb problémának azt látja a jelenlegi – átalakítás alatt álló – rendszerben, hogy a pályázati elbírálás akár 8-12 hónapig is eltart. A kisebb összegű támogatásokra pedig ugyanaz a bonyolult eljárási rend vonatkozik, mint a több tízmilliós projektekre.

Akiknek mégis volt türelmük kivárni az elbírálás folyamatát, azok a támogatás elnyeréséről szóló igazolást a konferencián vehették át. A nyertesek között van az ikrényi ifjúsági szervezet is.

Az államtitkár azzal bíztatta a megjelenteket, hogy azokról az új pályázatokról, amelyeket várhatóan idén tavasszal írnak ki, fel annyi idő alatt döntenek, mint korábban.

Forrás: Revita TV

*

Falumúzeum lesz a kónyi Csillag-házban

A százötven éves romos ház falai kiállták a próbát, így várhatóan lesz falumúzeum Kónyban. A régi parasztház felújítását a napokban kezdték meg. Ha minden az elképzelések szerint alakul, idén akár a helytörténeti gyűjtemény is megnyílhat.

A Csillag-házat a XIX. század közepén építették, a település központjában áll. Aller Imre polgármester elmondta: korábban az utcai homlokzati fala dőlt ki az épületnek. Ezt most elbontották, alapot készítettek és rövidesen felfalazzák. Hamarosan költségvetést készítenek a teljes rekonstrukcióra, s ennek ismeretében kezdődik meg a felújítás. Ha minden jól alakul, idén végeznek is a kivitelezéssel. Akkor pedig nem lesz más hátra, mint hogy berendezzék a falumúzeumot. Ez az intézmény jelenleg hiányzik Kónyból.

Néhány éve falunap keretében szerveztek kiállítást a település múltjából. A szervezők kérésére sokan felajánlották féltve őrzött vagy éppen a padláson, kamrában heverő tárgyaikat, dokumentumaikat. Sokan döntöttek úgy, ha létesít múzeumot az önkormányzat, ˝örökbe˝ is átadják az értékeket. Igazi kincsek is kerültek elő annak idején. Listát vettek fel róluk, így akadálya nem lesz a gyűjtemény létrehozásának.

*

LEADER-forrásból újult meg a győrsövényházi templom

Elkészült a győrsövényházi római katolikus templom külső felújítása.

A 26 millió forintos beruházásra LEADER-pályázaton nyert támogatást a helyi egyházközség. Az európai uniós támogatás értéke 20,8 millió forint. A pályázat elkészítéséhez az önkormányzat is segítséget nyújtott.

Forrás: kisalfold.hu

*

Három település kapott "Idősbarát Önkormányzat Elismerő Címet"

Három település vezetője vehette át a megyei közgyűlés elnökétől az "Idősbarát Önkormányzat Elismerő Cím" 2010. évi díjait.

Győr-Moson-Sopron Megye Önkormányzatának Közgyűlése még 1999-ben alapította az „Idősbarát Önkormányzat" elismerő címet. A cél az volt, hogy méltányolják az időskorú lakosság életkörülményeinek, közérzetének javítását szolgáló többlettörődést és figyelmet tükröző önkormányzati gyakorlatot.

Az elismerő cím csak olyan települési önkormányzatoknak (kivéve a megyei jogú városokat) adományozható, melyek a 1993. évi III. törvényben megfogalmazott kötelező időskori szociális ellátó rendszert működtetik, ezen felül a korosztályi civil szerveződés támogatásában is példás tevékenységet fejt ki.

A díjazott települések bemutatását és a cikk folytatását ide kattintva érhetik el.

*

Továbbra is lendületben a telepítési kedv a borvidéken

A tavalyelőttinek csak a felét éri el az 2010-es szőlő termésmennyisége a 600 hektáros összterületű Pannonhalmi borvidéken.

Elkészült a szüreti jelentések összegzése, melyből kiderült, hogy a hektáronkénti termésátlag a 2009-es 75 mázsáról 40 mázsára csökkent. Az időjárás miatt a mustfok is kevesebb a szokásosnál, míg 2009-ben 18,5, 2010-ben 16,9 fok volt átlagosan. Ezért több termelő élt a jogszabály adta lehetőséggel és kristálycukorral javította a mustfokot. Hangyál Balázs hegybíró azt is elmondta, hogy a sok eső ellenére szép savszerkezetűek a borvidék nedűi, ami a talajadottságoknak köszönhető. Így a tavalyi fehérborok is jó évjáratúnak számítanak Pannonhalma környékén. A borvidék újborai közt van olyan, amely több versenyen is bekerült az első tíz közé. Viszont az alacsony termésmennyiség miatt csökkennek a szőlészek, a pincészetek bevételei. Ennek ellenére nem csökken a telepítési kedv.

Az engedélyek alapján idén még nagyobb területre kerülnek új szőlőültetvények. Míg tavaly mintegy 70 hektárnyival nőtt, ebben az évben 100 hektárnyival bővülhet a borvidék szőlőtermő területe a telepítések révén. Az új ültetvények gazdaságosabb termelést tesznek lehetővé, így jobb termésátlagokat biztosítanak.

Forrás: kisalfold.hu

*

Veszprémvarsány és Bábolna is új mentőállomást kap

Országszerte 22 új mentőállomás épülhet EU-s forrásból és a települési önkormányzatok ingatlanfelajánlásaiból – köztük Veszprémvarsányban, valamint a Komárom-Esztergom megyei Bábolnán.

Mint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közölte, jóváhagyták azt a 22 szerződést, amelyek keretében önkormányzatok ingatlanokat ajánlottak fel az államnak mentőállomások létesítésére. Az új ingatlanlista átvezetésével módosították az Országos Mentőszolgálat vagyonkezelési szerződését. Az MNV emlékeztetett arra, hogy a mentőszolgálat az európai uniós finanszírozású, a ˝sürgősségi ellátás fejlesztése – mentés, légi mentés˝ elnevezésű kiemelt projektben kívánja bővíteni mentőállomásainak hálózatát.

Németh Csaba veszprémvarsányi polgármester elmondta: mindez ahhoz szükséges, hogy a mentők 15 perc alatt kiérkezzenek, esetükben ugyanis ez a törvényi előírás nem teljesül, miután Pannonhalma, Zirc, Kisbér és Pápa is túl messze van tőlük. A helyi önkormányzat egy Kossuth utcai telket és a rajta lévő romos ház bontását ajánlotta fel az államnak a beruházáshoz még tavaly. A fejlesztésnek egyébként legalább annyira örülhetnek a környező településeken, így például Sikátorban, Bakonygyiróton, Bakonyszentlászlón vagy Fenyőfőn.

Mint Horváth Klára bábolnai polgármester ismertette: egy Rózsaerdei úti 2000 négyzetméteres telket ajánlottak fel a mentőállomásnak. A település első embere hozzátette: az építésre azért van szükség, mert a város Komáromtól 23, Győrtől 28 kilométerre fekszik, és egyik helyről sem ér ki negyedóra alatt a mentő.

Forrás: MTI

*

Másfél millió forint turisztikai célokra a Téti kistérségben

Több mint egymillió forintot nyert a Téti Kistérség Sokoróaljai Önkormányzatainak Többcélú Társulása pályázati úton LEADER-forrásból kistérségi nap szervezésére.

Az uniós pénzből idén nyáron tartják meg a közös rendezvényt. Az időpontról és a helyszínről még nem döntöttek, de hagyományteremtő szándékkal szervezik meg. Várhatóan bemutatkozási lehetőséget biztosítanak a helyi termelőknek, termékeknek, kulturális csoportoknak, ezzel is felhívják a figyelmet a települések idegenforgalmi értékeire. Mindezt egyébként a térség fejlesztési stratégiáját felvázoló egyetemi kutatás is javasolja, mely úgy fogalmaz: „a továbblépés miatt jó lenne elérni, ha egy-egy környékbeli nem azt gondolná, hogy ˝téti vagyok˝ vagy ˝gyarmati vagyok˝, hanem azt, hogy ˝sokoróaljai vagyok”.
Szintén a környékbeliek régi – a felmérés összegzésében is kihangsúlyozott – céljai közé tartozik a térség egyelőre jobbára kihasználatlan turistavonzó adottságainak közös népszerűsítése. Ehhez is LEADER-forrásból nyert pályázati támogatást az önkormányzati társulás. A több mint ötszázezer forintból turisztikai és civil információs pontot alakíthatnak ki a téti Kisfaludy Panzióban. Az irodában többek közt tévéképernyőn mutatják be a kistérség legszebb természeti és épített látnivalóit, elhelyezik a turisztikai szolgáltatók – éttermek, panziók, lovastanyák, túraútvonalak – szórólapjait.

Forrás: kisalfold.hu

*

Egészségfejlesztés Nagyszentjánoson

Táplálkozz egészségesen, mozogj rendszeresen, törekedj a testi-lelki harmóniára" címmel indult útjára a nagyszentjánosi Hunyadi Mátyás Általános Iskola egészségnevelési programja.

Az iskola tavaly tavasszal benyújtott európai uniós (TÁMOP) pályázata pozitív elbírálásban részesült, így a diákok februártól különböző programokban vehetnek részt, valamint az iskola tankonyhája is megújul. Középpontba kerül az egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás és a lelki egészség védelme. Júniusban a tanulók egészségnapon vehetnek részt, ahol sor kerül a résztvevők tápláltsági és fizikai állapotfelmérésére is. Az önkormányzat által elnyert fél év időtartamú program összköltsége tízmillió forint, melyet száz százalékban uniós forrásból finanszíroznak.

Forrás: Pannónia Kincse LEADER Egyesület

Cikk megosztása