Mint Anna Lundberg elmondta, az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lovaglás országukban, jelenleg mintegy fél millióra tehető a rendszeresen lóháton kikapcsolódó svédek száma. Kimondottan lovas túraútvonalakat azonban csak az ország turisztikai vonzáskörzeteiben alakítottak ki, így a helyi lovasok a kevésbé biztonságos erdős terepekre és közutakra szorulnak.

Mivel egyre többen ülnek a nyeregbe az utakon, gyakoriak a balesetek. Anna Lundberg és csapata így megoldást szeretne találni e problémára. Helyi szinten újabb túraútvonalakat kívánnak kialakítani, nemzeti szinten pedig szeretnének hálózatot építeni a lovas társadalom és a lovak biztonságának fokozása érdekében.

A svéd szakember érkezését követően a szomszédos osztrák településre, Podersdorfba látogattunk, ahol a falusi turizmussal egybekötött Georgshof lovas udvar tulajdonosával beszélgettünk. Lang úrtól megtudtuk, hogy a Fertő tó keleti partja kitűnő földrajzi adottságokkal rendelkezik, így nem volt szükség túraútvonalak kialakítására, csupán az utak kitáblázását kellett megoldani. Szomszédunkban a Burgenland Tourismus turisztikai szövetség és a Burgenland im Galopp lovas egyesület összefogásával építettek ki egy lovas turisztikai hálózatot, amely lovas udvarokat, lovagláshoz kapcsolódó turisztikai szolgáltatókat, vállalkozásokat és civil szereplőket tömörít. Összefogásukkal számos kiadvány, térkép jelent meg, együttműködésükkel térségi lovas rendezvények is színesítik a közösségi életet.

A tanulmányút másnapján térségünk túraútvonalainak jövőbeni kialakításáról, valamint a Kőszeg környéki Leader térség már kialakított túraútvonalairól, a megvalósítást követően felmerült problémákról és azok megoldási javaslatairól beszélgettünk a svéd hölggyel és Elek Antallal, az Utiro Leader Egyesület munkaszervezet vezetőjével. Külföldi vendégünktől megtudhattuk, hogy Svédországban nagy hangsúlyt fektetnek a lovak és lovasaik képzésére. Szemináriumsorozatokat szerveznek a helyi lóbarátoknak, ahol a résztvevők az állatok megfelelő ellátásán túl gyakorlati képzést kapnak többek között balesetvédelemről, tűz vagy bármely más környezeti katasztrófa eseti teendőkről. Elek Antal elmondta, hazánkban megalakult egy lovas polgárőr szolgálat a Klapka György Lovas Polgárőr és Hagyományőrző Egyesület vezetésével. A szervezetben tagjai elsősorban önkéntes társadalmi tevékenységet végző lovasok, állami, társadalmi és gazdálkodó szervezetek, egyesületek és szövetségek összefogásával a bűnmegelőzést és a környezet védelmét tűzte ki célul.

A két napos tanulmányút zárásaként megállapodtunk, hogy a jövőben is tájékoztatjuk egymást a lovas és egyéb turisztikai útvonalak, lovas programok további alakulásáról. E tapasztalatcsere a térségbeli svéd-magyar együttműködés építésének első állomása volt.

Varga Krisztina
Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület

Anna Lundberg látogatásáról további képeket alább, a Galériában láthatnak.

Forrás: Alpokalja-Ikva mente Leader Egyesület

Cikk megosztása