Játszóteret és felújított iskolát avattak Osliban

16 millió forintból új játszóteret, és a felújított iskolát vehették birtokukba az osli fiatalok. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚVMP) III. tengelyes Falumegújítási programján Osli község bruttó 16 millió forintot nyert.

Az összegből EU-s szabványoknak megfelelő játszóteret létesítettek, valamint a helyi általános iskola tetőszerkezetét, nyílászáróit cserélték ki. A pályázat fedezetet nyújtott egy új szociális blokk létesítésére is.

Fodor József polgármester kifejtette, mennyire fontosnak találja a gyermekek jövőjét a községben. Hangsúlyozta, szívesen áldoznak a falu gyermekei számára, mert tudják, hogy a falvak léte nagyban függ a gyermekek, és gyermekes családok számától. Dr. Szakács Imre országgyűlési képviselő szavaival buzdította a község törekvéseit, hiszen – mint mondta – csak annak a községnek lehet jövője a XXI. században, amely település abban gondolkodik, hogy játszóteret épít, és iskolát újít fel.

A község további terveiben szerepel egyébként a faluközpont felújítása is, amelyre szintén sikerült az ÚMVP támogatását elnyerni.

Forrás: kisalfold.hu, infokapuvar.hu

*

Inkubátorház épül kezdő vállalkozásoknak

Közel 130 milliós beruházás indult meg a kapuvári ipari parkban. Az inkubátorház a kezdő vállalkozásokat segíti. A területre több cég települt az utóbbi évben, ezek egy része fejleszt.

Ha lassan is, de mind jobban fejlődik a tizenegy éve alapított kapuvári ipari park. A 130 milliós beruházás forrásait egy határon átnyúló pályázat keretében nyerte meg az önkormányzat. „2009-ben nyújtottunk be pályázatot a szlovákiai Nagymegyerrel közösen, ennek eredményeképpen tudunk egy új inkubátorházat létesíteni az ipari parkban” – mondta el Hámori György polgármester. A beruházás kivitelezése a tavasszal kezdődhet, a munkálatok befejezése pedig év végére várható. Ezt követően kezdő vállalkozásokat várnak a több mint 760 négyzetméteres épületbe.

Azonban más fejlesztés is folyamatban van a területen, az egyik legjobban fejlődő vállalkozás pályázati forrásokból, több mint ötszáz négyzetméterrel bővíti meglévő üzemcsarnokát. Ez a beruházás a munkahelyek bővülésével is járhat. A városháza beszámolójában írtak szerint a cél az, hogy évente legalább egy új cég vagy vállalkozás telepedjen be a parkba. Ennek ez idáig legnagyobb hátránya a forgalomképes területek hiánya volt. A városvezetés így egy közel öthektáros területet alakított át, valamint a 85-ös főúttól északra egy értékesíthető blokkot hoztak létre, mintegy 8 hektáron. A vállalkozások letelepedésének elősegítését szolgálták az infrastrukturális beruházások is, amelyek közt meg kell említeni az Ipartelepi utca fejlesztését, de idetartozik a Vasút sor és a Szent Katalin utca burkolatának felújítása is.

Az ipari park fejlesztési irányai továbbra is az értékesíthető területek bővítése felé mutatnak, ennek egyik lehetséges formája a 85-ös főút mentén elhelyezkedő földek megvásárlása lesz. Ugyancsak értékesítené a városháza a nemrég önkormányzati tulajdonba került 2,7 hektáros területet is.

Forrás: kisalfold.hu

*

Termelői piacot szerveznek a településre

Vitnyédért Egyesület néven új civil szervezet alakult a rábaközi községben. Az egyesület vezetője kiemelte, Vitnyéd közösségi életének felpezsdítésén túl céljuk egy termelői piac létrehozása.

Tavaly májusban közel húsz taggal alapítottuk meg Vitnyéd legújabb civil szervezetét, a Vitnyédért Egyesületet˝– kezdte Császár Antal elnök. Terveikről szólva kifejtette: szeretnék támogatni a helyi egyesületek munkáját, rendezvényeket szervezni, s legfontosabb törekvésük, hogy Vitnyédet még élhetőbb, komfortosabb településsé tegyék. A megalakulást követően az elnök mellett alelnököket és titkárt is választottak a tagok. „Hangsúlyoznom kell, hogy Vitnyéd testvér-települési kapcsolatainak kialakítását kiemelt fontosságúnak tartjuk, szeretnénk nyitni a Felvidék és Erdély felé” – tette hozzá Császár Antal. Ezzel kapcsolatban már rendeztek egy sporteseményt a felvidéki Tárnokkal, mely kapcsolatot a sporton túl kulturális tartalommal, később civil és gazdasági együttműködéssel is bővítenék.

Képünkön a termelői piac tervezett helye (Fotó: kisalfold.hu)

A friss vitnyédi szervezet már kivette részét a helyi aratófesztivál támogatásából, de közreműködtek a horgászegyesület programjában is. „Fontos, hogy legyen később egy saját honlapunk és Vitnyédi hírek címmel információs kiadványt is tervezünk” – mondta az egyesületi elnök. Sőt, már a tervezés fázisán is túl van az ötletük, amellyel egy termelői piac létrehozását szeretnék megvalósítani a 85-ös főút mentén. Császár Antal hozzátette, egyesületükbe várják a településért tenni akaró helyieket.

Forrás: kisalfold.hu

*

Egyedülálló együttműködési szerződés Kapuvárott

Az Európai Unió által is támogatott, hazánkban egyedülálló együttműködési szerződést szignóztak Kapuvárott. Magyarországról és Szlovákiából is négy-négy település vesz részt a csoportosulásban, amelynek célja többek közt a helyi gazdaság fejlesztése, a foglalkoztatás bővítése.

A határtérségek együttműködésének fejlesztése az Európai Unió kezdettől vállalt prioritása. Az Európa Tanács rendeletben szabályozza az Európai Területi Együttműködési Csoportosulás (EGTC) jogi hátterét. Az EGTC az EU keretén belül eddig még soha nem ismert olyan új önrendelkezési forma, amely szuverén, autonóm régiókat, településeket, valamint széles körű lakosságot érint. Egy ilyen – az Európai Unió által törvényileg támogatott és motivált – önrendelkezési lehetőség (EGTC) létrehozását határozták el Kapuvár és a szlovákiai Nagymegyer (Velký Meder) testvértelepülések.

A sorozatos egyeztetéseknek köszönhetően mára nyolc település szoros együttműködése valósul meg a szlovák–magyar határtérségben. A kezdeményező Kapuvár és Nagymegyer mellett a Rábaközből Beled, Bősárkány és Szany, illetve a Csallóközből Dunaszerdahely (Dunajská Streda), Ekecs (Okoc) és Bős (Gabcíkovo) települések vesznek részt ebben a minőségileg új összefogásban. A szerveződés a Pro Comitatu Korlátolt Felelősségű Európai Területi Együttműködési Csoportosulás nevet viseli.
Az alapító települések önkormányzatai által vállalt stratégiai cél a helyi gazdaság fejlesztése, a foglalkoztatás bővítése, valamint a társadalmi kohézió erősítése a tagok által lehatárolt területen, továbbá e települések vonzáskörzetében. A Pro Comitatu-csoportosulás négy kiemelt fejlesztési irányt jelöl meg céljai elérése érdekében: a régió- és területfejlesztés, az ökológia és természetvédelem, az emberierőforrás-fejlesztés, valamint a saját célterületeiket (több mint 57 ezer ember él és érintett a lehatárolt területen).

A Pro Comitatu-csoportosulás a nyugat-dunántúli régió és Nyugat-Szlovákia első – a megalakulás ilyen magas stádiumába jutott – kezdeményezése, de az egész szlovák–magyar határtérségben is az elsők között létrejött ilyen irányú szerveződések egyike. A megalakult szervezet alapításának, bejegyzésének és működésének háttere – az alapító tagok egyhangú döntése alapján – a Magyar Köztársaság joggyakorlata szerint történik. A szervezet székhelye Kapuvár lesz.

Forrás: kisalfold.hu

*

Két és fél millió kerékpáros turizmusra

Egy határon átnyúló együttműködés keretében két és fél millió eurós beruházás valósul meg Kapuvár környékén. A kerékpáros turizmust erősítő program teljes költségvetése több mint hétmillió euró.

Az ausztriai Illmitz-ben írták alá azt a határon átnyúló együttműködési szerződést, amelynek keretében a kerékpáros és vasúti turizmust fejlesztik több mint hétmillió eurónyi beruházással. Az aláírási ceremónián részt vett Hámori György kapuvári polgármester, aki elmondta: az Európai Unió (EU) által támogatott projekt keretében két és fél millió eurós beruházást kiviteleznek a Hanság fővárosának közvetlen környezetében.

Az EU által támogatott Európai Területi Együttműködés (ETE) nevű program Ausztria és Magyarország határtérségének határon átnyúló együttműködési projektjeit segíti. A program célja az osztrák-magyar határ mentén a gazdasági, társadalmi, kulturális és ökológiai kapcsolatok elmélyítése, ezáltal a regionális versenyképesség erősítése és az egyenlőtlenségek enyhítése.

A programban a térség vasúti közlekedését és a kerékpáros turizmushoz való kapcsolódását is javítják. A projekt keretében jelző-, távközlő és energiaellátó berendezéseket újítanak fel, helyeznek üzembe, valamint a Nezsider (Neusiedl am See)–Pomogy (Pamhagen) vonalon Boldogasszony állomást közösségi közlekedési csomóponttá építik ki. Kapuvár környékén kerékpárutakat építenek és fejlesztenek a Hanság-főcsatorna északi és déli oldalán a vallai bekötőúttól a mosontarcsai (Andau) hídig, valamint Kapuvár városáig tartó szakaszokon. A magyar oldalon négy kerékpáros-pihenő, egy kerékpáros-, illetve gyalogoshíd, valamint öt kilométer aszfaltos és több mint tíz kilométer murvás kerékpárút épül.
A fejlesztés eredményeként a térség kerékpárhálózata nagymértékben bővül, megvalósul az átjárhatóság a környező régiókba, országokba. A programban részt vevő önkormányzatok és szervezetek várakozásai szerint mindez az idegenforgalom és az ökoturizmus nagymértékű fellendülését mozdítja majd elő.

A pályázat 85 százalékos uniós támogatásban részesül. Tíz százalékot a magyar állam finanszíroz, öt százalékkal pedig a kapuvári költségvetés járul hozzá. A projekt összköltsége 7,3 millió euró.

Forrás: kisalfold.hu

*

Sikeres felnőttképzés Beleden

Több mint 23 millió forintos támogatásból folytatódik a felnőttképzés a településen. A program sorban a második a dél-rábaközi kisvárosban, ahol az elsőben közel hatvan, a jelenlegi projektben húsz ember munkaerő-piaci elhelyezkedését könnyítik meg.

A 2006-os, sikeres felnőttképzési pályázatunk után újabb, 23,4 milliós, vissza nem térítendő támogatást nyertünk a felnőttképzési kapacitás bővítésére”– mondta el Mórocz Ildikó projektmenedzser. A projekt 2012. március 31-ig tart, a résztvevők a projektet megvalósító Mikrotérségi Általános Művelődési Központban (MÁMK) tanulhatnak. A képzésben elsősorban hátrányos helyzetűek vehetnek részt, ezen kívül többek közt gyesen, gyeden lévő kismamák, ötven év felettiek és tartósan munkát keresők. Kétszer kilencven órában, térítésmentesen háztartásvezetői, német nyelvi és parkgondozói képzéseket támogatnak. Ezeken kívül szolgáltatótevékenységet is végeznek. A pályázat tartalmazza még az intézményi akkreditációt, amely minőségi elismerést jelent a központnak.

Forrás: kisalfold.hu

*

Huszonhétmilliós fejlesztés Beledben

Huszonhétmillió forintból fejlesztik Beledben az Egyesített Szociális Szolgáltató Központot. A helyi Egyesített Szociális Szolgáltató Központ huszonnégymillió forintot nyert pályázaton, amelyhez a beledi költségvetés hárommillióval járult hozzá. Az intézmény bővül és kívül-belül megújul.

Mint arról Tompáné Balogh Mária polgármester beszámolt, a beledi intézmény külső és belső felújításával elkészültek, áll az udvari játszótér is, és folyamatban van a bútorok és eszközök beszerzése. Odoricsné Buthi Krisztina, az intézmény vezetője rámutatott: a szolgáltatások növekvő számához és színvonalához feltétlenül szükséges volt a beledi intézmény bővítése. Az egykori orvosi rendelő helyére a családi napközi költözik, számos szolgáltatóhellyel és irodával bővült Beled intézménye. „A szolgáltatásokhoz csatlakozik Cirák és Gyóró is, sőt, sok Csorna környéki település is a belediek segítségét veszi igénybe ez évtől” – mondta a kisváros polgármestere.

A bővítés során egységes környezetet alakítottak ki a felújított intézményben, ezzel növelve az ellátottak komfortérzetét és a szolgáltatások színvonalát. Az intézmény udvarát parkosították, járdákat, pihenőket alakítottak ki a helyieknek és a szociális központ ellátottjainak. A pályázat értelmében a teljes akadálymentesítés mellett kerékpárokat is vásárol majd az intézmény – megkönnyítve az ellátottak, és az intézményben dolgozók munkáját.

Forrás: kisalfold.hu

*

Mintegy negyedmilliárd forintból megújult a szili általános iskola

A Győr megyei község 200 millió forintos támogatást nyert el a Nyugat-dunántúli Operatív Program pályázatán, ezt az összeget egészítették ki az önrésszel. Az intézmény épületét felújították, tetőterét beépítették. A bővítéssel négy új tantermet alakítottak ki.

Kézművesszobát és tágas közösségi termet is berendeztünk, az utóbbi néptáncoktatásra is alkalmas – ismertette Lengyel Lajos polgármester a távirati irodának. Hozzátette: az immáron akadálymentesített épületet előnyeit egy kerekes székes és egy vak kisdiák is élvezi. De könyvtár, és e-Magyarország pontnak nevezett informatikai központ is helyet kapott az intézményben. Az udvaron gumitéglás kézilabda- és futópályát létesítettek, a tornatermet pedig felújították.

A szili általános iskolába több környező településről járnak gyerekek. „A beruházás 213 diák szellemi és fizikai fejlődését szolgálja” – fűzte hozzá a polgármester.

Forrás: MTI

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület

Cikk megosztása