ÚMVP támogatás a balatoni szőlő- és borkultúra fejlesztéséért

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület akcióterületén tevékenykedő Balatoni Szőlő- és Bor Kultúrájáért Egyesület is európai uniós támogatásban részesült. Az EU-s források felhasználásával sétaösvényt alakítanak ki, és kulturált környezetben mutatják majd be az itt folyó szőlészeti és borászati munkát.

A terület arculatát a Balaton és a Balaton-felvidék izgalmasan változatos lankái határozzák meg. A barátságos, vendégszerető helybeliek óvják hagyományaikat, kultúrájukat, épített és természeti értékeiket. Mivel a települések többsége kedvező turisztikai, üdülési célpont, nagyon fontos a folyamatos megújulás, az új, minőségi szolgáltatások kínálatának bővítése.

A sümegi Balatoni Szőlő- és Bor Kultúrájáért Egyesület 2006-ban alakult, Sümegen. Tagjai elkötelezett borászok és borászattal szimpatizálók. Fő céljuk a magas minőségű borok felmutatása a térségben, a minőségi bor iránti igény felkeltése, erősítése, a történelmi fajták hagyományának megőrzése. Turisztikai területükön a nemzeti marketing stratégia által meghatározott exkluzív turizmus speciális kiszolgálására törekednek. Tevékenységük által az átlagosnál jóval magasabb hozzáadott értéket teremtenek a szőlőtermelés és feldolgozás területén. Jövőbeli terveik között szerepel egy folyamatosan megújuló, több helyszínes szakmai, kulturális, művészeti és turisztikai központ létrehozása, a hazai és külföldi szaktekintélyek térségbe vonzása.

A sümegi vár és a püspöki palota ölelésében a magas borászati, turisztikai szolgáltatói minőség eszmeisége összeforr a térség, a régió egyedi arculatával, kultúrájával, kínálatával. Ezáltal még inkább előtérbe kerül a térség gondozásra szoruló, kiemelkedően egyedi, minőségi, történelmi és természeti adottsága. Az egyesület tevékenysége által mindebben a központi szervezőelem a bor és a gasztronómia egységnek az élménye.

Az Egyesület 2007-ben 16. század előtti, őshonos szőlőfajtákat telepített a sümegi vár oldalában. A szőlő művelése egyedi, mert a 16. századi módszereket alkalmazzák. Más lehetőségük nincs is, mivel a vár oldala nagyon nehezen, csak kézi erővel művelhető mészkő.
A LEADER projekt keretében az egyedülálló ültetvény bemutathatóságát, látogathatóságát biztosítja az Egyesület. Az ültetvényhez vezető utat sétaösvénnyé alakítják, amelyen információs táblákat, pihenőhelyeket alakítanak ki. De bemutatják majd az ültetvény fejlődését, hagyományos ápolási módszereit, illetve magát a borászati tevékenységet. A látogatók megismerhetik a 16. század előtti szőlőfajtákat, a középkori szőlészet és borkultúra sajátosságait is.

Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

*

Elkészült a felújítás

Felavatták Kislődön a megújult művelődési házat. Az ünnepségen Somogyi Anna polgármester elmondta, hogy az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében 12,6 millió forintnyi támogatást kapott a község a fejlesztésre. Az uniós pályázati forráshoz 2,6 milliós önrész vállalásával biztosította az önkormányzat, hogy elkészülhessen az épület.

Korábban a belső korszerűsítés már megtörtént, most pedig sor került a külső felújításra, hőszigetelésre, nyílászárók cseréjére, az akadálymentesítésre valamint a külső térburkolásra. Ez utóbbira azért volt szükség, mert két, erősen leromlott állapotú helyiséget is felújították a beruházás keretében.

Az oldalsó bejáraton keresztül lehet bejutni majd a baba-mama klubba és a táncterembe. Az átadó ünnepségre a helyi közmunkások a belső festési munkálatokat is elvégezték, így a művelődési ház teljes szépségében várhatta a vendégeket. Szabados Zsuzsanna, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezet vezetője előttük is méltatta a település partnerségét, aktivitását. Az ünnepélyes avatást jelképezve Somogyi Anna polgármester Szabados Zsuzsannával vágta át a nemzetiszínű szalagot, majd a helyi gyerekek adtak zenés, verses, táncos műsort.

Forrás: Veszprém Megyei Napló

*

Új túraútvonalak a Balaton-felvidéken

Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület több mint 180 új túraútvonalat alakít ki ebben az évben. A program során a Balaton-felvidék eddigi legnagyobb jelentőségű turisztikai együttműködése alakulhat ki a LEADER vidékfejlesztési program támogatásával.

Az Egyesület munkatársai a Balaton-felvidék 60 településén túraútvonalakat alakítanak ki, amelyeket GPS azonosítókkal ellátva az interneten is elérhetővé, letölthetővé tesznek.
A turisztikai program az eddigi legnagyobb összefogást eredményezheti a Balaton-felvidéken az itt élő vállalkozók, közösségek, civil szervezetek, önkormányzatok között.

Az egyesület akcióterületéhez tartozó településeken fórumokra kerül majd sor, amelyek alkalmával – a helyi lakosokat bevonva – alakítják ki a túraútvonalakat. Továbbá összegyűjtik a települési látnivalókat, szolgáltatásokat, a turisztikai látványosságok és az útvonal pedig felkerülnek az Internetre is.

Az útvonalakat nyártól már használhatják a turisták, ősszel pedig közös próbatúrán is részt vehetünk.

Az egyesület a program elindítását megelőzően felmérte, hogy a turisták napjainkban inkább már a világhálóról választják ki az úti céljaikat, a kirándulási lehetőségeket. A webre felkerülő integrált turisztikai kínálat ezen a területen nyújt majd átfogó képet a turistáknak, és vonz remélhetőleg egyre több látogatót a Balaton-felvidékre.

Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

*

Látványos falufejlesztés ért célba Megyeren

A Veszprém megyei Megyeren hét sikeresen megvalósult projekt átadását ünnepeltük – egyebek mellett azt, hogy a romos házak visszanyerték eredeti állapotukat, így újra élet költözhet falaik közé.

Pajer Kristóf polgármester gondoskodott arról, hogy meghívott díszvendég, V. Németh Zsolt a Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára találkozhasson a sümegi térség polgármestereivel, és az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület munkaszervezetével. Az egyesület elnöke, Dr. Rédei Zsolt beszámolt a Helyi Akciócsoport tevékenységéről, majd a munkaszervezet vezetője, Szabados Zsuzsanna ismertette a munkaszervezet által felvállalt közösség- és gazdaságfejlesztő tevékenységeket és a hálózati projekteket.
A kötetlen beszélgetés után közös sétát tettünk a községben, ahol Megyer képviselői forralt borral, és a híres megyeri öt kilós kenyérből szeletelt zsíros kenyérrel fogadták az érdeklődőket.
Oklevelet kaptak Megyer volt képviselői, s a település még ott lakó őslakosai. Külön oklevelet nyújtott át dr. Rédei Zsolt a pályázó vállalkozóknak. A délután háznéző sétával, és a leendő IKSZT (Integrált Közösségi Szolgáltató Tér, vagyis olyan, kistelepüléseken kialakított intézmény, ahol a lakosság egy helyen megtalálhatja a művelődéshez kapcsolódó szolgáltatásokat, klubokat, tereket. Bővebben a projektről itt.) épület, illetve egy kiállítás megtekintésével folytatódott. A tárlatot a Famulus Sümeg Kistérségéért Egyesület kézművesei szervezték. Láthattunk fafaragásokat, kovácsoltvas, üveg és csuhé dísztárgyakat, kerámiát, gyönyörű bútorokat.

Az ünnepélyes faluátadóról képeket alább, a Galériában tekinthetnek meg.

*

Példaértékű civil aktivitás a Balaton-felvidéken

A közösségi életben történő ifjúsági szerepvállalás napjainkban egyre fontosabbá válik. A helyi érdekeltségű ifjúsági szervezetek az elöregedőben lévő aprófalvak számára oly módon jelenthetnek gyógyírt, hogy fiatalos lendületüket, újítási vágyukat, kitartásukat és identitástudatukat felhasználva segítik szülőföldjük megújulását.

Térségünk egyik legkiemelkedőbb ifjúsági ernyőszervezete (vagyis ifjúsági civil szolgáltató központja) a Közép-dunántúli Szövetség az Ifjúságért, azaz a KÖSZI. Szövetségüket 1998-ban alapították Nagyvázsony, Tótvázsony, Taliándörögd, Monostorapáti, Kapolcs szervezetei. A KÖSZI 2006-ban kibővült Halimba községgel majd 2008-ban Diszel és Pula településekkel.

Az együttműködés célja, hogy a térségben lévő ifjúsági civil szervezetek tevékenységét koordinálja, felkaroljon minden olyan tevékenységet, illetve kezdeményezést, amely az ifjúsági korosztály társadalomba való beilleszkedését segíti; valamint feladatának tekinti, a térségben élő fiatalok érdekképviseletét és a térség civiljeinek összefogását.

A KÖSZI szervezeteinek a falvakért tett munkássága felbecsülhetetlen értékkel bír. Tevékenységükkel hozzájárulnak a helyi társadalmi életben való aktív részvételhez, kapcsolatok létesítéséhez, a kulturális élet fellendítéséhez, a környezet-és természetvédelemhez, a térség építészeti, természeti és környezeti értékeinek megőrzéséhez, a hagyományok újjáélesztéséhez, ápolásához, népszerűsítéséhez, a helyi turizmus felébresztéséhez. Állandó programjaik között szerepel az évenkénti patakmeder tisztítás, táborok szervezése, havi találkozók, pályázatíró képzés szervezése.

Az évekig alvó szervezet 2005-ben éledt újjá, majd 2006 tavaszától már havi rendszerességgel kerekasztal találkozókon gyűltek össze a tagszervezetek képviselői. A folyamatos kapcsolattartásnak köszönhetően értesültek egymás programjairól, és szívesen részt is vettek a más egyesületek által szervezett programokon.

2008-ban aktívan bekapcsolódtak a térségi LEADER Akciócsoport megalakításába, hogy az ifjúság érdekeit érvényesítsék a vidékfejlesztésben, s hogy aktivizálják a térség civiljeit a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia (HVS) megalkotásában való részvételre. Az együttműködés azóta is tart a közösségfejlesztési programok terén, aminek jó példája az, hogy az egyesület felvállalta a Balaton-felvidéki civilek együttműködésének hálózatszerű fejlesztését. A KÖSZI jól példázza azt, hogy a civil szervezetek hatékony működése együttműködéssel, összefogással valósítható meg igazán: közös programok, rendezvények szervezése, lebonyolítása, pályázatok együttműködésben való megvalósítása, képzések szervezése, jó gyakorlatok átadása közösségfejlesztés, szemléletformálás.

*

Bemutatjuk az óbudavári Családok a Családért Egyesületet

A balatonfüredi kistérség egyik legkisebb, 62 fős lakosú település, Óbudavár legnagyobb foglalkoztatója a Családok a Családért Egyesület. Szerepe a falu életében nemcsak emiatt jelentős, tevékenysége önmagában is nagy hatással van a helyi életre.

A községi, jelenleg folyamatban lévő fejlesztések nagyobb része, az egyesülethez kötődik. A kápolna építése, a Házaspárok Útja, a játszótér felszerelése, a képzőház és a vendégházak építése olyan léptékű fejlesztések, amelyek meghatározóak egy ekkora település életében.

Az egyesület küldetése szerint családoknak nyújt segítséget azzal, hogy lehetőséget teremt házaspároknak az egymás közötti kommunikációra, kapcsolatuk újraértékelésére és elmélyítésére Kentenich atya pedagógiai elvei mentén. A családok a nyári időszakban egy hetet töltenek itt, és míg a felnőttek előadásokat hallgatnak és beszélgetnek szakértő, tapasztalt vezetők (házaspárok) segítségével, addig a gyerekekre önkéntesek vigyáznak.

Különleges zuga ez az országnak: minden a családok körül forog. „Az apartmanok hat gyermek befogadására is alkalmasak, az eddigi legnagyobb létszámú família 17 gyermekkel érkezett ide” – meséli Mészáros Zsuzsa, az egyesület üzemeltetés-vezetője. A Házaspárok Útja egy 15 állomásból álló lelki kirándulás a falu határában, amelynek állomásai elgondolkodtatják a házaspárokat. Az egyesület speciális programjával olyan „hétköznapi házaspároknak” nyújt segítséget, akik még akarnak tenni, javítani a házasságukon – nem családterápiával, tehát nem a súlyosan megromlott kapcsolatokkal foglalkoznak. Vallási elkötelezettség nélkül, mindenki részt vehet ezeken, aki el tudja fogadni Schönstatt Máriás jellegét. Az árak az önköltséget fedezik, a rászoruló nagycsaládosok költségeinek fedezésére adományokat gyűjtenek, és folyamatosan forrásokat keresnek. A mostani állapotban 11-12 családot tudnak egyszerre fogadni saját szálláshelyeiken. Saját konyhájukban főznek a résztvevőknek.

Mészáros Zsuzsa a legnagyobb eredménynek azt tartja, hogy már a „második generáció” vagyis a kezdeti években résztvevő házaspárok gyerekei járnak vissza. Sajátjuknak érzik a központot, rendezvényeket, táborokat szerveznek, jól érzik magukat. Az ő igényeikre irányulnak legújabb fejlesztéseik: az ÚMVP III. tengelyén a Diós Ifjúsági Ház fejlesztésére nyert támogatás segítségével a Schönstatt mozgalom ifjúsága kap helyet. Ezzel kiválthatják az alkalmanként bérelt szobákat, és programjaikkal az ifjúság nevelése felé is fordulnak.

Nagyon szép példája ez az egymásra épülő, összehangolt fejlesztéseknek, amelyek nem önmagukért készültek, hanem valódi, értelmes célt, a családi élet átgondolását, tudatos formálását szolgálják.

Fazekas Zsuzsa

Forrás: Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

Cikk megosztása