Stratégiai együttműködési megállapodás született a RICE Egyetem, Houston (Texas) és a gyöngyösi Károly Róbert Főiskola között február utolsó napján. Ez a példaértékű szerződés annak köszönhető, hogy a magyar intézmény az elmúlt két évben a nemzetközi légi környezetvédelmi és környezeti katasztrófa-felmérésekkel kapcsolatos érdeklődés középpontjába került.

Az ő módszerüket használták a Mexikói-öbölben történt tragikus olaj-, és kolontári vörösiszap-katasztrófa okozta természeti károk felmérésére. A kárbecslést a légi hiperspektrális eszközökkel végezték el. A főiskola már korábban kidolgozta ezt az egyedi módszertant, amely a légi laboratóriumi adatok gyors kiértékelését segíti a környezeti adatok és háromdimenziós földfelszínmodellek előállításával és integrálásával. Ez felgyorsítja a döntéshozatalt akár katasztrófahelyzetekben is.
A sikeres alkalmazásokat a világ több pontján használják, így rangos nemzetközi elismerést hoztak a sarkvidéken végzett klíma-, valamint a Dél-Amerikai és Afrikai kontinensen végzett természeti erőforrás-kutatásokban. Számos távérzékelési világcég alkalmazta már a főiskola módszerét a kutatás-fejlesztési tevékenységekhez.
A két intézmény állandó nemzetközi jelenlétet szeretne elérni a meghatározó környezeti kutatásokban. A főiskola várakozásai szerint a kooperáció tovább erősíti a megújuló erőforrások, a biomassza kutatások és a szőlészet terén elért eredményeket, kibővítve a RICE Egyetemen sikeresen alkalmazott intelligens adatfeldolgozási módszerekkel. Utóbbiakat korábban csak az űrkutatásban, és a hadászati fejlesztéseknél használták.
A Károly Róbert Főiskola ezen felül felkészült a tengerentúli kutatók és doktori ösztöndíjasok fogadására is, akik részt vesznek az operatív munkában, az európai repülési projektekben. S az együttes nemzetközi jelenléttel a világ tudományos piacára is betörhetnek. A egyezmény mindkét intézményt hozzásegíti ahhoz, hogy részt vehessenek az európai és az amerikai kontinensen a környezeti és egészségügyi állapotok értékelésében és helyreállításában.

Forrás: Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása