Játszóterek épülnek Balinkán

Balinka Község Önkormányzata 2009-ben pályázatot nyújtott be az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a falumegújításra és –fejlesztésre nyújtandó támogatás keretében elnyerhető támogatásra. A pályázat sikeres volt, így 4,06 millió forint nettó támogatásra váltunk jogosulttá, melyhez az ÁFA összegét az önkormányzat, mint önrészt biztosította.

Ebből a pénzből két új játszóteret kívántunk megvalósítani, mivel Balinka település két, egymástól öt kilométerre fekvő településrészből (Balinka és Mecsér) áll. Mindkét helyen több évtizedes hiányt szerettünk volna pótolni a játszóterek megépítésével” – mondta Wéninger László, Balinka polgármestere. Mecséren a pályázat benyújtása előtt alakították ki a létesítendő játszótér helyét, míg Balinkán a Német Kisebbségi Önkormányzat támogatásával és munkájával már évek óta készen állt a hely.
Tavaly májusában Mecséren megkezdődtek a munkák a leendő játszótéri terület füvesítésével, majd ennek elkészültével, nyáron mindkét helyen megvalósultak az azonos műszaki tartalommal és az EU-s normáknak megfelelő akácrönk játékok telepítésével a játszóterek. A gyerekek nagy számban és óriási érdeklődéssel vették birtokba az új – és a szabadidő biztonságos eltöltésére lehetőséget biztosító – játszótereket.

Forrás: balinka.hu

*

Fejlesztik a Rákóczi téri térképes táblákat Zircen

A térképeket és fényképeket tartalmazó Rákóczi téri táblák fejlesztéséről tárgyaltak a zirci Polgármesteri Hivatalban. Koós Gábor és Somogyi Bence a Városüzemeltetési Osztály részéről meghívta az ülésre Illés Ferencet, a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház igazgatóját, a táblák „atyját”. Elhangzott, megújítják a buszpályaudvarnál található Magas-Bakony turistatérképet, és kihasználják az üres felületeket. A legutóbb új várostérképpel frissülő tábla hátuljára egy olyan kistérségi térképet helyeznének el, amelyen legfőbb nevezetességükkel egyben bemutatkozhatnának a környező települések azoknak a turistáknak, akik kizárólag az apátságot látogatják. A 82-es főút túloldalán, a liget szélén található Bakony térképet kicserélik. A tábla másik felére gyalogos, kerékpáros és lovas útvonalat helyeznének el fényképes illusztrációkkal. Az apátsági kapuval szemben található tábla rendezvények hirdetését szolgálhatná. A térképes táblák rendszert alkotnának, a rajtuk feltüntetett hivatkozással lehetnek eljutni egyiktől a másikig.

Kelemen Gábor

Forrás: zirc.hu

*

Érdemes betérni a móri turisztikai irodába

Hivatalosan is megnyílt az a turisztikai iroda és ajándékbolt, amelyet a Móri Borvidék TDM Egyesület üzemeltet. A tavaly alapított egyesület célja a kistérség turizmusának fellendítése. Több mint negyven tagja közt találunk móri és csókai vállalkozókat, magánszemélyeket, móri és csókakői önkormányzati képviselőket is. Az egyesület anyagi forrását a tagdíjon felül egy uniós pályázaton elnyert támogatás jelenti. A mintaszerűen felújított régi házat, ahol a turisztikai iroda és az ajándékbolt helyet kapott, Möllmann Günterné az egyesület elnöke ajánlotta fel használatra a szervezet számára.
A közös udvar másik felében álló, háromszáz éves épületben sváb tájházat terveznek kialakítani: ennek a berendezéshez az egyesület szívesen fogad felajánlásokat. A pályázaton nyert pénzből az irodába a bútort és a gépparkot szereztek be. Az irodával szomszédos apró ajándékboltban pedig az egyesületi tagok termékeit, kézműves munkáit árulják: például borokat, szárazvirágdíszeket, kerámia hűtő mágnest, vagy éppen a jellegzetes sváb teasüteményhez szükséges kvircedlinyomót. Az egyesület nagy aktivitással vetette bele magát a munkába: a bornapra jelentette meg „A Móri borvidék és a Vértes kincsei” című színes, többnyelvű fényképalbumot. A látogatásra invitáló képek többségét a kiváló móri fotós, Hrubos Zsolt készítette, a szerkesztés során pedig a város jeles, turistacsalogató rendezvényeit számba véve helyezték el a fényképeket. De kiváltható már az egyesület borútlevele is, amelyhez ajándék borospohár jár. Az „okmány” birtokosa öt borospincét látogathat végig, s természetesen kedvezményes áron kóstolhatja az ízletes nedűket. A bortúra végén oklevelet kap. Aki azonban a hagyományos értelemben vett túrázáshoz érez kedvet, az egyesület által szervezett sétákon járhatja be Mór és Csókakő városait.

Forrás: fmh.hu

*

Kétszáz millió forintot nyert Bakonycsernye

A természeti csapások okozta károk elhárítására, illetve ezek megelőzésére is fordítható az a támogatás, amelyet pályázat útján nyert a település. A 200 milliós beruházás viszont csak az első lépés a teljes vízrendezéshez vezető úton.

Az önkormányzat korábban már többször nyújtott be pályázott vízelvezetésre, ám mindeddig sikertelenül. Most azonban örvendetes fejleményről számolt be Turi Balázs polgármester: az önkormányzat két, a vízrendezéssel kapcsolatban benyújtott pályázata is kedvező elbírálásban részesült. A Kossuth és Deák utcák esetében a vízelvezetésre (KDOP 4.1.1/E-10-2010- 003) ismételten benyújtott pályázat 107,6 millió forinttal, a vízmosás-megkötések, hordalalékfogós tározó és levezető árkainak kialakítása (KDOP 4.1.1/E-10-2010- 002) címén benyújtott tervet pedig 110,5 millió forintos összköltséggel fogadták el a bírálók. Mindkét pályázat esetében –s az összköltséghez viszonyítva – a támogatás mértéke 90, az önkormányzati önerő pedig 10 százalékos arányú.
Az utóbbi pályázat révén megépül egy 1710 köbméteres záportározó, és felújítanak 1120 méter árkot. Ezáltal 43 hektáron 444-en mentesülnek a csapadékvíz okozta károktól” – ismertette a polgármester. A Kossuth valamint a Dózsa utca vízelvezetésének keretében vízelvezető vápa (azaz tetőhajlat) épül, s fejlesztik a Rákóczi utca mentén levő árokrendszert is. Mindennek eredményeként összesen 152 ingatlant mentesítenek a vízkároktól. Bakonycsernye önkormányzata egyébként három további vis maior pályázatot is benyújtott a tavaszi káresemények következményeként. „Ezt a három pályázatot már ugyancsak elbírálták” – mondta el Turi Balázs. A védekezés, a helyreállítás összköltségét összesen 11 millió forintban ismerték el, az önrész ebből tíz százalék. „Ezt a pénzt korábban a saját költségvetéséből már meghitelezte az önkormányzat, hiszen a munkákkal nem lehetett várni” – jegyezte meg a polgármester.
A községben található partfal a tavaszi rekordmennyiségű esőzés következtében öt helyen csúszott meg. A harmadik, a partfal helyreállítására, stabilizálására benyújtott, ugyancsak nyertes vis maior pályázat keretében két szakasz – a Kuruc és Deák utcákban található részek – összességében mintegy 30 millió forint költségű megerősítését támogatják. Az önrész ez esetben 30 százalék.

Bakonycsernye esetében a vízkárok teljes körű megelőzéséhez mintegy egymilliárdos beruházásra lenne szükség. A két nyertes pályázat révén megvalósuló munkálatok tehát az első lépést jelentik” – hangsúlyozta a polgármester.

Forrás: fmh.hu

*

Sorozatos felújítások nyomán megújul Mór belvárosa

Csaknem félmilliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a város rehabilitációra egy KDOP-os pályázaton Mór önkormányzata. A 480 milliót a belváros rendbetételére fordítják.

A KDOP-os pályázaton nyert pénzből – amely pályázaton Fejér megyéből idén csak Mór nyert – megújul a városházaként funkcionáló Luzsinszky-kastély, a Szent István téri üzletsor, a központi park rehabilitációja ezzel a növényzet és a közvilágítás megújítása, a tér rendezvényekre alkalmassá tétele. Megszépül a parkra néző, régi községháza négy oldalán is a térség, amely a bornapi rendezvények egyik színtere. Új burkolatot, járdákat építenek.
A pályázathoz 28 százalék önerő szükséges, ezt a város a korábbi kötvénykibocsátásból fedezi” – mondta el Fenyves Péter Mór polgármestere.

A móri városháza (Kép: panoramio.com)

A belváros eme megújításával párhuzamosan zajlik majd a régi községházában székelő posta 80-100 millió forintért történő bővítése, korszerűsítése. A hivatal szűkös felvételi területe 80 négyzetméterrel bővül, és szeretnék megoldani az akadálymentesítést is. „Az átépítés idejére a postahivatal az addigra megürülő Táncsics utcai háziorvosi rendelőbe költözik. Ezen ciklus alatt Mór kétmilliárd forintnyi támogatást nyert el. A sikeres pályázatok a mai napig 3,8 milliárd forint fejlesztést generáltak” – mondta el Fenyves Péter.

*

Hasznos eszközökkel gyarapodott a nagyesztergári az iskola

A nagyesztergári Ányos Pál Általános Iskola „A pedagógiai módszertani reformot támogató informatikai, infrastruktúra fejlesztése” című TIOP 1.1.1.07.1. pályázaton 4 937 500 forintot nyert. Az elnyert pályázat négy tantermi anyagot, egy alkalmazási szervert, egy wifi-anyagot és hét számítógépet tartalmaz. Az interaktív tábla egy speciális számítógép vezérlésű internetkapcsolattal rendelkező eszköz, amelyet notebook, vetítő (projektor) és egyéb kiegészítők alkotnak. Ezek a táblák lehetővé teszik, hogy a tanulók a tananyaggal könnyebben, játékosabban ismerkedjenek meg. A gépek üzembe állítását követően felkészítették a tanári kart, hiszen a berendezéseket és táblákat a tanulókkal együtt az órákon rendszeresen használják. A szülők és érdeklődők részére Molnárné Dunai Gabriella igazgatónő bemutató foglalkozást tartott, ahol az interaktív táblák működési elvével ismertette meg a hallgatóságot, akik egyúttal ki is próbálhatták azokat.

Forrás: naplo-online.hu

Forrás: "A BAKONYÉRT" Vidékfejlesztési Akciócsoport Egyesület

Cikk megosztása