Hivatalosan is megnyitották február 26-án a múlt év végén elindult, a biogazdálkodásra épülő oktatási és foglalkoztatási programot a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádszentandráson. A helyi vezetés 28 millió forintos uniós támogatást nyert a projekthez. Az önkormányzat így próbálja meg csökkenteni a térségben élő munkanélküliek számát, és a fejlesztéstől látványos változást vár a település és 486 lakója életében.

A 18 hónapos program 25 főnek biztosít lehetőséget arra, hogy elsajátítsa a biogazdálkodás elméleti és gyakorlati alapjait. Ők a képzési időszakot követően önállóan, vagy – a tervek szerint – „félpiaci” struktúrában működő helyi gazdaságokban dolgozhatnak majd. A projekt szakmai hátterét a gödöllői Szent István Egyetem oktatói biztosítják, akik a tananyagok speciális kidolgozása mellett állandó felügyeletet, és tanácsadást is végeznek. A program résztvevőinek kiválasztásával egy időben a falu központjában elkezdődik annak a mintegy hatezer négyzetméteres mintagazdaságnak a kialakítása, ahol melegházi és szabadtéri növénykultúrákat termelnek majd. A létesítmény előterében, az úgynevezett pihenőparkban számos információs felület segíti a projekt megismerését, és ad útmutatást a terület bejárásához.
A fenti célkitűzések mellett a település idővel egyre nagyobb földterületeket kíván művelés alá vonni, de a helyi termékek megjelenítése, előállítása, értékesítése, valamint ehhez kapcsolódóan a helyi piac kialakítása szintén az elkövetkező hónapok, évek feladatai között szerepel. Tervezik azt is, hogy energiafűz-ültetvénnyel telepítik be a belvizes – más célra alkalmatlan – területeket, valamint hasznosítani kívánják a növényi hulladékokat, ezekkel is új utakat és lehetőségeket nyitva a település és a térség előtt.
A tervek szerint a termelés hamarosan indul, ám a projekt végleges kidolgozására még 2011 júniusáig várni kell.

Forrás: Abaúj LEADER Egyesület

Cikk megosztása