A rendezvény elsődleges céljaként a kommunikáció lehetőségeinek feltárását, a helyi célcsoportok ismeretlen területeinek kiaknázását említeném, sok-sok gyakorlati példával ahhoz, hogy helyi szervezetünk a lehető leghatékonyabban működjön.

Másodsorban a képzés okán alkalmunk nyílt egy személyes találkozóra azokkal a kollégákkal is, akikkel napi szinten e-mail vagy telefonkapcsolatban állunk. A személyes találkozás pedig csak tovább erősíti a már meglévő munkakapcsolatokat, hiszen a hangot már archoz is tudjuk kötni, továbbá bátrabban nyúlunk a telefonhoz, ha valami probléma merül fel munkánk során.

A szünetek lehetőséget adtak az ország más területein működő akciócsoportokat képviselő kollégák alaposabb megismerésére, tapasztalatcserére.
Az ember fejében rendeződtek bizonyos elvarratlan szálak azt illetően: hogyan kapcsolódnak egymáshoz s képeznek egy egészet e fogalmak a kommunikáció 21. századi tárházában. A kommunikáció rendszere, szerteágazó lehetőségei, célcsoport keresés a Neten, arculatépítés, manipulatív kommunikáció, a cikk és esemény jelentősége, megjeleníthetőségi formái, tartalma... mind-mind a hétköznapi feladataink során használt területek, amelyek ismeretei nélkülözhetetlenek egy jól felépített szervezet működtetésében.

Az előadások átfogó képet és lehetőséget tártak elénk az Internet, és a különböző kommunikációs csatornák nyújtotta lehetőségek kiaknázására. A fiatal, de tapasztalt előadók, Csekő Melinda és Szintai-Molnár Péter nagy lendülettel és hozzáértéssel fejezték ki gondolataikat, jó érzékkel vonták be előadásaikba hallgatóságukat. A kollégák a saját területükről hozva problémáikat, megoldásaikat hatékonyan segítették az előadások ezen részeit. Őszinte és valós képet festettek egy-egy terület eredményeiről, küzdelmes hétköznapjaikról. Rájöhettünk, hogy egyikünknek sem könnyű: dolgozzanak a kollégák Budapesten vagy a vidéki hálózatban. Azt viszont megállapítottam, hogy a saját területén mindegyikőjük maximális hozzáállással, aktivitással végzi a vidékfejlesztést és annak koordinálását a központban. Nagyon tetszett, hogy az előadók mondandóját a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat (MNVH) illetve a VM Vidékfejlesztési Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VM VKSZI) munkatársai a hétköznapokból hozott példákkal, megtörtént eseményekkel támasztották alá.

Bőséges és kulturált volt az étkeztetés, az elhelyezésünk. Az előadásokat zavartalan körülmények közt hallgathattuk, amelyhez ízletes meleg tea és kávé is társult.

A Dél-Mátra Közhasznú Egyesület nevében megköszönöm a szervezők áldozatos munkáját, remélve, hogy a következő hasonló magas színvonalú előadás sorozatot már előkészítették és a meghívókat nyomtatják!

A „Kommunikációs és médiaismereti rendezvény” az MNVH és a VKSZI közös szervezésében valósult meg Budapesten, tizenkét Helyi Akciócsoport részvételével.

Forrás: Bárdosné Kocsis Éva
munkaszervezet vezető, Dél-Mátra Közhasznú Egyesület

Cikk megosztása