A vis maior kérelmekre vonatkozó AKG támogatásokra majdnem két és fél milliárd forintot fizetett ki az MVH február végén. Jelenleg már több mint hatezer ügyfélnek utalt el a hivatal megközelítőleg tizenöt milliárd forintot az AKG keretében.

Ezek az intézkedések a mezőgazdaság által érintett környezet állapotának megőrzésére és javítására szolgálnak, elősegítve a minőségi termékek előállítását. Az intézkedések öt-, illetve tízéves célprogramokban valósíthatóak meg.

Folytonosak az átutalások a kedvezőtlen adottságú területek (KAT) és Natura 2000 gyepterületek támogatásánál is. Eddig a KAT-támogatásra, közel hatezer kérelemre több mint kétmilliárd forintot, a Natura 2000 keretében pedig négyezer-ötszáz ügyfélnek 1,3 milliárd forintot fizetett ki az MVH.

A KAT-támogatás a kedvezőtlen adottságú területek gazdálkodásának eredményesebbé tételére szolgál. A Natura 2000 területek olyan európai uniós szinten védett helyek, amelyekre szigorú gazdálkodási előírások vonatkoznak. A támogatás a gyepterületekre vonatkozó előírások betartásával járó többletkiadások kompenzációját biztosítja.
(MTI)

Cikk megosztása