A boldvai Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) épületében tartották az „Ifjúsági közösségek vidéken” elnevezésű rendezvénysorozat záró eseményét. A tenni akaró fiatalok felkarolására szólította fel a megjelenteket Tóth Kamilla, a Kamaszparlament tizennégy éves tagja. Ez a szervezet vezeti be a térségben élő tehetséges fiatalokat a döntéshozatal világába. Célja a fiatalok és a befolyással bírók közti párbeszéd és együttműködés megteremtése. A Kamaszparlament szeretné elérni, hogy a fiatalokkal ne csak célcsoportként számoljanak, hanem aktívan részt is vegyenek a közösségi kezdeményezésekben.

A következő hónapokban több száz IKSZT nyitja meg kapuit az ország különböző pontjain. Ezekben a fiatalokat célzó programok és számukra kedvező szolgáltatások is helyet kapnak – mondta Erdős Balázs, a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézet (VKSZI) osztályvezetője. Ehhez persze szükség van jól képzett munkaerőre is, akik a programok megszervezésében vesznek részt.

„A vidékfejlesztési források lehívásában alacsony a fiatalság aktivitása. Ezért volt örömteli a konferenciasorozat állomásain olyan vidéki fiatalokkal találkozni, akik konkrét ötletekkel álltak elő saját életkörülményeik javítására” – hívta fel a figyelmet Budinszki István, a VKSZI programkoordinátora. Kiemelte, hogy jelenleg is zajlik a Helyi Vidékfejlesztési Stratégiák újratervezése a LEADER Helyi Akciócsoportok (HACS) közreműködésével, mely munkában a fiatalok is fontos szerepet játszhatnak.

Boldvai rendezvényével az IKSZT programiroda végére ért a hat rendezvényből álló sorozatnak, amely a közösségi és szolgáltató terek munkatársainak felkészítése mellett a vidéki ifjúság helyzetét és lehetséges kitörési pontjait állította fókuszba.

(IKSZT programiroda, umvp.eu)

Cikk megosztása