A hétfői brüsszeli tanácskozás fő témája a közös agrárpolitika volt. Ennek sarokpontja a vidék fejlesztése hazánk és a tagállamok többsége szerint – mondta el hazatérve Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter.

A magyar elnökség szerint a közös agrárpolitikának elő kell mozdítania a vidéki területek intelligens és fenntartható gazdasági fejlődését. Segítséget kell nyújtani a fiatalok számára a gazdaságok átvételéhez is.

A napirendi pontok között szerepelt a tojótyúkok tartási kérdése. Magyarországon a termelőknek még több mint a fele a hagyományos ketreces tartást alkalmazza. Az unió szabályai szerint ezen 2012-ig változtatniuk kell. Ha nem történik meg az új technológia adaptálása, nem exportálhatnak az EU területén. Az agrárminiszterek olyan megoldásra törekednek, ami segíti a felkészületlen gazdákat a sikeres átállásban, de nem érinti hátrányosan azokat, akik már régen alkalmazkodtak az új szabályozáshoz. A 2012-es határidő nem fog kitolódni, de az alternatív megoldásokról még nem született döntés – tájékoztatott Fazekas Sándor.

A másik nagyon fontos kérdés a halászat támogatása volt. Jelenleg az Európai Unió támogatási rendszere sokkal jobban kedvez a tengeri halászatnak, mint az édesvízinek. Szlovákia, Csehország, Ausztria, Luxemburg és Magyarország egy nyilatkozatot adtak át Maria Damanaki halászati biztosnak. Ebben kérik, hogy a megújulás előtt álló közös halászati politika ne érintse hátrányosan a tengerparttal nem rendelkező országokat. A nagyobb szerep mellett nagyobb támogatást is kérnek az érintett országok az említett dokumentumban – Fazekas Sándor elmondása szerint. Ha az EU nem támogatja kellőképpen az akvakultúrát – tehát az édesvízi haltenyésztést –, akkor védett madárfajok léte is veszélybe kerülhet. Az EU halászati biztosa a nyilatkozatot pozitívan fogadta, és a Közös Halászati Politika előkészítő anyagában már várhatók a fejlemények.

A Tanács most tartott harmadszor vitát a Közös Agrárpolitika reformjáról a Bizottság jelentése alapján. A magyar elnökség arra törekszik, hogy az agrárminiszterek márciusi ülése záróközleményt hagyjon jóvá a témáról.

(agrárszektor.hu, umvp.eu)
Fotó: Európai Bizottság

Cikk megosztása